Фолієва кислота при плануванні вагітності
Фолієва кислота при плануванні вагітності
Дозування і прийом під час вагітності
Визначення фолієвої кислоти
Фолієва кислота (фолацин, Folic Acid,) є водорозчинним вітаміном групи В.
Для чого необхідна фолієва кислота в людському організмі?
- сприяє нормальному кровотворенню. Разом з вітаміном В12 фолієва кислота необхідна для ділення клітин, що особливо має значення для тканин в процесі їхнього активного ділення і видозміни;
- фолацин забезпечує засвоєння, транспорт і розпад білків, з його допомогою відбувається з'єднання білкової групи, а також гемма в міоглобін і гемоглобіні;
- проводиться стимуляція пластичних і регенераторних процесів для всіх органів і тканин; • за допомогою фолієвої кислоти засвоюються цукор і амінокислоти;
- має значення при утворенні нуклеїнових кислот (РНК і ДНК), які беруть участь у передачі різних спадкових ознак;
- фолацин сприяє попередженню розвитку атеросклерозу, поліпшення виділення молока, здійснює анальгетичну дію;
- основне призначення фолієвої кислоти полягає в захисті від кишкових паразитів і можливих харчових отруєнь;
- фолієва кислота також сприяє здоровому вигляду шкіри і поліпшенню апетиту;
- діє, як засіб для профілактики виразкового стоматиту.
Норма фолієвої кислоти сироватки крові становить 3 — 17 нг/мл
Рекомендованої Денної Норми Споживання (РНП) фолієвої кислоти для дорослого є добова доза 400 мкг. У період вагітності добова норма фолієвої кислоти для жінок підвищується до 800 мкг. Джерелом фолієвої кислоти є мікрофлора кишечника.
У великій кількості містять фолієву кислоту листя зелених рослин. Звідси даного вітаміну, фолієвої кислоти, і було присвоєно його найменування, виходячи з слова «фоліум», що в перекладі з латинської означає — лист.
Продукти з вмістом фолієвої кислоти представлені у вигляді темно-зелених овочів з наявністю листя (салат-латук, шпинат або спаржа), а також у вигляді моркви, дріжджів, печінки, яєчного жовтка, сиру, дині, абрикоси, гарбузи, авокадо, боби, цільної пшеничного і темної житнього борошна. Нейтралізація прийому фолієвої кислоти міститься в продуктах, відбувається у разі одночасного прийому естрогенів і під час термічної обробки (варіння) продуктів.
Норма фолієвої кислоти і її рівень для сироватки крові знаходяться в залежності від потрапляння в організм фолієвої кислоти з їжею, що від вживання продуктів з вмістом фолієвої кислоти. Фолієва кислота накопичується в організмі в печінці, а також в еритроцитах і лейкоцитах. Однак міститься фолієва кислота в цих органах у невеликій дозі. В результаті дефіцит фолієвої кислоти може спостерігатися вже після закінчення місяця після того, як надходження фолієвої кислоти в організм з продуктами харчування припиниться. Не більше ніж через 4 місяці із-за браку доз фолієвої кислоти зазвичай розвивається В12-фолієво-дефіцитна анемія або мегалобластна анемія через порушення процесу утворення мегалобластів або еритроцитів кісткового мозку. Внаслідок даного порушення в крові з'являються гігантські незрілі еритроцити і знижується гемоглобін.
Крім того, недостатній вміст фолієвої кислоти в організмі, як для жінок, так і для мужичин є ознакою таких порушень:
- недостатнє харчування;
- порушень всмоктування фолієвої кислоти (резекції шлунка і кишечника);
- дефіциту вітаміну В12;
- алкоголізму;
- лихоманки;
- гемолітичної анемії;
- наявності злоякісних пухлин;
- гіпотиреозу у дітей;
- захворювань печінки;
- анорексії.
Зниження рівня фолієвої кислоти в сироватці крові сприяє прийом медичних препаратів (аспірин, бисептола, протисудомних засобів, естрогенів, контрацептивів та ін.). Підвищення вмісту фолієвої кислоти спостерігається при дотриманні вегетаріанської дієти, або у разі захворювань тонкого кишечника. Прийом фолієвої кислоти також можливий і при вагітності.
Дефіцит фолієвої кислоти є найпоширенішим гіповітамінозом для вагітних і немовлят, а також для дітей у ранньому віці. При цьому явище нестачі фолієвої кислоти переходить від матері до плоду, а потім — і новонародженій дитині з-за низького рівня вмісту фолієвої кислоти в організмі матері під час вагітності, а також через брак фолієвої кислоти, що міститься в молоці.
Таким чином, недостатній рівень фолієвої кислоти під час вагітності може викликати різні негативні наслідки у вигляді:
- невиношування вагітності;
- часткової, або абсолютної відшарування плаценти;
- мимовільного аборту і народження мертвої дитини;
- вроджених вад у плода;
- затримки розумового розвитку.
Нестача фолієвої кислоти у вагітної жінки може викликати різні нездужання, включаючи:
- токсикоз;
- депресію;
- різні болі в ногах;
- анемію.
Для того щоб зберегти вагітність, здоров'я матері і забезпечення народження здорової дитини лікарями призначається прийом фолієвої кислоти в таблетках у разі планування вагітності і протягом терміну виношування. Але приймається фолієва кислота при строгому дотриманні дозування фолієвої кислоти, визначеної Вашим лікарем. Адже передозування фолієвої кислоти представляє не меншу небезпеку для здоров'я, ніж її недолік.
А що Ви знаєте про фолієвої кислоти?