Фолієва кислота при плануванні вагітності

Фолієва кислота при плануванні вагітності

фолієва кислота Дозування і прийом під час вагітності

Визначення фолієвої кислоти

Фолієва кислота (фолацин, Folic Acid,) є водорозчинним вітаміном групи В.

Для чого необхідна фолієва кислота в людському організмі?

  • сприяє нормальному кровотворенню. Разом з вітаміном В12 фолієва кислота необхідна для ділення клітин, що особливо має значення для тканин в процесі їхнього активного ділення і видозміни;
  • фолацин забезпечує засвоєння, транспорт і розпад білків, з його допомогою відбувається з'єднання білкової групи, а також гемма в міоглобін і гемоглобіні;
  • проводиться стимуляція пластичних і регенераторних процесів для всіх органів і тканин; • за допомогою фолієвої кислоти засвоюються цукор і амінокислоти;
  • має значення при утворенні нуклеїнових кислот (РНК і ДНК), які беруть участь у передачі різних спадкових ознак;
  • фолацин сприяє попередженню розвитку атеросклерозу, поліпшення виділення молока, здійснює анальгетичну дію;
  • основне призначення фолієвої кислоти полягає в захисті від кишкових паразитів і можливих харчових отруєнь;
  • фолієва кислота також сприяє здоровому вигляду шкіри і поліпшенню апетиту;
  • діє, як засіб для профілактики виразкового стоматиту.

Норма фолієвої кислоти сироватки крові становить 3 — 17 нг/мл

Рекомендованої Денної Норми Споживання (РНП) фолієвої кислоти для дорослого є добова доза 400 мкг. У період вагітності добова норма фолієвої кислоти для жінок підвищується до 800 мкг. Джерелом фолієвої кислоти є мікрофлора кишечника.

У великій кількості містять фолієву кислоту листя зелених рослин. Звідси даного вітаміну, фолієвої кислоти, і було присвоєно його найменування, виходячи з слова «фоліум», що в перекладі з латинської означає — лист.

Продукти з вмістом фолієвої кислоти представлені у вигляді темно-зелених овочів з наявністю листя (салат-латук, шпинат або спаржа), а також у вигляді моркви, дріжджів, печінки, яєчного жовтка, сиру, дині, абрикоси, гарбузи, авокадо, боби, цільної пшеничного і темної житнього борошна. Нейтралізація прийому фолієвої кислоти міститься в продуктах, відбувається у разі одночасного прийому естрогенів і під час термічної обробки (варіння) продуктів.

Норма фолієвої кислоти і її рівень для сироватки крові знаходяться в залежності від потрапляння в організм фолієвої кислоти з їжею, що від вживання продуктів з вмістом фолієвої кислоти. Фолієва кислота накопичується в організмі в печінці, а також в еритроцитах і лейкоцитах. Однак міститься фолієва кислота в цих органах у невеликій дозі. В результаті дефіцит фолієвої кислоти може спостерігатися вже після закінчення місяця після того, як надходження фолієвої кислоти в організм з продуктами харчування припиниться. Не більше ніж через 4 місяці із-за браку доз фолієвої кислоти зазвичай розвивається В12-фолієво-дефіцитна анемія або мегалобластна анемія через порушення процесу утворення мегалобластів або еритроцитів кісткового мозку. Внаслідок даного порушення в крові з'являються гігантські незрілі еритроцити і знижується гемоглобін.

Крім того, недостатній вміст фолієвої кислоти в організмі, як для жінок, так і для мужичин є ознакою таких порушень:

  • недостатнє харчування;
  • порушень всмоктування фолієвої кислоти (резекції шлунка і кишечника);
  • дефіциту вітаміну В12;
  • алкоголізму;
  • лихоманки;
  • гемолітичної анемії;
  • наявності злоякісних пухлин;
  • гіпотиреозу у дітей;
  • захворювань печінки;
  • анорексії.

фолієва кислота і продукти харчування

Зниження рівня фолієвої кислоти в сироватці крові сприяє прийом медичних препаратів (аспірин, бисептола, протисудомних засобів, естрогенів, контрацептивів та ін.). Підвищення вмісту фолієвої кислоти спостерігається при дотриманні вегетаріанської дієти, або у разі захворювань тонкого кишечника. Прийом фолієвої кислоти також можливий і при вагітності.

Дефіцит фолієвої кислоти є найпоширенішим гіповітамінозом для вагітних і немовлят, а також для дітей у ранньому віці. При цьому явище нестачі фолієвої кислоти переходить від матері до плоду, а потім — і новонародженій дитині з-за низького рівня вмісту фолієвої кислоти в організмі матері під час вагітності, а також через брак фолієвої кислоти, що міститься в молоці.

Таким чином, недостатній рівень фолієвої кислоти під час вагітності може викликати різні негативні наслідки у вигляді:

  • невиношування вагітності;
  • часткової, або абсолютної відшарування плаценти;
  • мимовільного аборту і народження мертвої дитини;
  • вроджених вад у плода;
  • затримки розумового розвитку.

Нестача фолієвої кислоти у вагітної жінки може викликати різні нездужання, включаючи:

  1. токсикоз;
  2. депресію;
  3. різні болі в ногах;
  4. анемію.

Для того щоб зберегти вагітність, здоров'я матері і забезпечення народження здорової дитини лікарями призначається прийом фолієвої кислоти в таблетках у разі планування вагітності і протягом терміну виношування. Але приймається фолієва кислота при строгому дотриманні дозування фолієвої кислоти, визначеної Вашим лікарем. Адже передозування фолієвої кислоти представляє не меншу небезпеку для здоров'я, ніж її недолік.

 

А що Ви знаєте про фолієвої кислоти?

Оставить комментарий или два

Пожалуйста, зарегистрируйтесь для комментирования.