Харчова алергія у дітей до року

 

Харчову алергію характеризирует чутливість до певних продуктів, яка може проявлятися в таких формах:

  • висип на різних ділянках шкіри,
  • почервоніння,
  • шкірне лущення,
  • дерматити,
  • пітниця,
  • гнейси (виникають лусочки на голові і бровах),
  • часте зригування,
  • блювота після їжі,
  • запори,
  • діарея,
  • коліки Харчова алергія у дітей до року

    Сьогодні, на щастя, харчова алергія у дітей до року рідко супроводжується або проявляється у вигляді нежиті, бронхоспазму. Бронхоспазм вважається одним з найнебезпечніших видів алергії, так як повітря не проходить через дихальні шляхи або його прохід дуже утруднений.

    Набряк Квінті (ще один вид прояви алергії) починається з задухи, яке дуже схоже на астму. Колір обличчя при цьому стає спочатку синім, а потім різко проступає блідість.
    Схильність до алергії є спадковою, і якщо в сім'ї має місце таке захворювання, ризик для малюка зростає в кілька разів. Так само на виникнення алергії можуть вплинути такі фактори: неправильне харчування жінок під час виношування дитини; кисневе голодування плоду; перенесені малюком інфекції, які спровокували порушення мікрофлори кишечника.

    Але найголовнішим фактором є те, що організм дитини ще не достатньо сформувався, особливо травний тракт. Справа в тому, що захисні антитіла, які знаходяться на слизових оболонках, ще не можуть правильно робити свою роботу, так як їх кількості та активності поки не достатньо. Алергени легко проходять бар'єри і вбираються в кров.
    Ще однією причиною виникнення алергії у найменших є вживання годує мамою алергенних продуктів.

    Дуже важливо при виявленні будь-яких з вище названих ознак звернутися до педіатра, який допоможе розібратися в проблемі і дасть потрібні рекомендації.
    Щоб позбутися від алергії годувальниці необхідно дотримуватися дієти. Спочатку виключити всі продукти, які можуть порушити її причину. Найсильнішими алергенами вважаються яйця, риба, соя, цитруси, шоколад, коров'яче молоко, пшениця, горіхи. Їх вживання необхідно виключити категорично.

    Вводити прикорм дітям-алергікам варто дуже обережно. Краще починати з продуктів безпечних: броколі, кабачка, горошку зеленого, гарбуза, кольорової капусти. Пізніше ввести персик, банан, грушу, рис, м'ясо краще спробувати ягняти, кролика курочку або індичку.

    Дуже добре, якщо під час прикорму мама веде харчовий щоденник, куди заносить продукти, які вводяться, їх кількість і реакцію малюка. Дитині зі схильностями до алергії краще починати давати новий продукт з? ч.л. поступово доводячи до норми. Симптоми проявляються вже після декількох годин, тому краще нехай це буде вранці, щоб поспостерігати за дитиною вдень. Кожен нововведений продукт дається окремо, і якщо помітно реакцію — моментальне виняток. Пізніше потрібно спробувати дати ще раз даний продукт, дуже часто при повторному введенні реакція не проявляється.

    Щоб зменшити ризик виникнення харчової алергії потрібно: стежити за своїм харчуванням, їсти «чисті» продукти (краще зі своєї грядки) і прислухатися до рекомендацій лікаря.