Зберігання грудного молока

Насамперед необхідно придбати молокоотсос з комплектом спеціальних пакетів для зберігання молока. Це дуже зручно, молокоотсос з'єднується з пакетом, і молоко відразу потрапляє в тару для зберігання, без зайвих переливів і додаткового інфікування. Крім пакетів як тари може виступати будь-яка скляна або пластикова посуд з герметичною кришкою, яка перешкоджає проникненню мікробів і дріжджових грибків з повітря, а також запітиванія молоком зайвих запахів через які малюк може відмовитися його пити. Молоковідсмоктувач і посуд для зберігання після використання ретельно миються і кип'ятяться.

Якщо мама пішла на короткий час, то молоко цілком може зберігатися 8-10 годин при температурі +20 градусів у затемненому місці. Єдина умова: при зберіганні молоко починає ділитися на фракції — більш легкі жирові спливають догори, це природний процес і перед подачею його немовляті необхідно ретельно струсити пляшечку.

Тривала відсутність мами змушує зберігати зціджене грудне молоко в умовах холодильника. Тут вимоги такі:

1. Не зберігати ємності з молоком в дверцятах холодильника, там найвища температура через різке припливу теплого повітря при відкриванні. Молоко — продукт, в якому швидко розвивається стороння мікрофлора.

2. Кожну нову порцію молока зберігати в окремій тарі. Не рекомендується доливати свіже молоко до вже зберігається, різниця температур також може привести до спалаху розвитку непотрібної мікрофлори.

3. Не слід довіряти своїй пам'яті, вона зайнята постійною турботою про малюка, тому на ємностях треба поставити дату і час зціджування.

4. Зберігати ємність з молоком необхідно окремо від сирих продуктів.

5. Термін зберігання молока в холодильнику, при температурі до +8 градусів становить 48 годин.

Коли грудне молоко повинно зберігатися більше 2-х діб, то його рекомендується заморожувати. Тут теж є деякі правила:

1. Заморожується порція молока об'ємом тільки разового годування, його не можна повторно заморожувати, так як це згубно для харчової цінності цього продукту.

2. Зберігати ємності з замороженим молоком необхідно в глибині морозильної камери окремо від сирої продукції.

3. Не варто набирати повний пакет молока для заморожування, від різниці температур його може розірвати.

4. Ємності з молоком також обов'язково маркуються датою заморожування.

5. При температурі в морозильній камері -2 градуси, заморожене молоко зберігається до 2 тижнів, при глибокому заморожуванню при -19 градусах, воно зберігається до 6 місяців. Звичайно, не варто зловживати тривалим зберіганням — це призводить до руйнування багатьох вітамінів і мікроелементів.

Перед тим як настає час годування дитини, зціджене молоко підігрівають до +36 градусів в ємності, де воно зберігалося на паровій бані. Не слід грудне молоко сильно нагрівати, а потім остуджувати, дитині може не сподобається смак продукту. Слід також переконатися, що молоко має звичний колір, запах і консистенцію, при будь-яких підозрах краще не ризикувати і погодувати дитину сумішшю.

Зберігання грудного молока не представляє особливих труднощів, тут важливіше за все дотримання температурного режиму.

Оставить комментарий или два

Пожалуйста, зарегистрируйтесь для комментирования.