Гастрит підвищеною кислотністю: ознаки, народне лікування

Гастрит з підвищеною кислотністю: ознаки, народне лікування

Всесвітня Організація Охорони Здоров'я (ВООЗ) відзначає постійне зростання захворювань шлунково-кишкового тракту у всьому світі. За даними ВООЗ, більше половини населення світу страждає на гастрит, причому захворюваність гастритом в розвинених країнах теж дуже висока і має тенденцію до збільшення кількості випадків.
 
Гастрит з підвищеною кислотністю

 

Причини виникнення гастриту

 
Серед причин виникнення гастриту називають незбалансоване і нездорове харчування, наявність шкідливих звичок, вплив стресу (як хронічного, так і гострого) і інфікування шлунка бактерією Helicobacter pylori, яка може спровокувати і виразкову хворобу.
 
шлунок в нормі і гастрит з підвищеною кислотністю
 
Що стосується ролі стресу в захворюванні гастритом, то механізм його дії наступний: стрес здатний спровокувати спазм кровоносних судин слизової оболонки шлунка, внаслідок чого слизова не отримує достатнього кровопостачання і запалюється. Крім того, відомі гастрити аутоімунного характеру, коли імунна система починає знищувати клітини власного організму.
 
І хоча гастрит сам по собі частіше за все не вважається небезпечним захворюванням, проте при діагностованому гастриті можливі ускладнення цього захворювання, які вже набагато небезпечніше. До таких небезпечних ускладнень гастриту відносяться шлункові кровотечі, виразкова хвороба шлунка, виразкова хвороба дванадцятипалої кишки і рак шлунка.
ускладнення гастриту
Власне кажучи, якщо виходити з самого загального визначення гастриту, то виразку шлунка можна розцінювати як крайній ступінь вираженості гастриту. Нагадаємо, що гастрит визначається як запальний процес слизової оболонки шлунка, а виразкова хвороба діагностується тоді, коли сильно запалені поверхні слизової виразкуються.
 
Якщо мова йде про гастриті з підвищеною кислотністю, то це означає, що в організмі підвищився рівень соляної кислоти, яка входить до складу шлункового соку. Цілком зрозуміло, що надмірна кількість агресивного речовини здатне стати дратівливим і ушкоджують фактором, а якщо до цього приєднуються й інші чинники, які включають нездорове харчування і неправильний спосіб життя, то виникнення і розвиток гастриту з підвищеною кислотністю прискорюється.
 
Стурбованість Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я з приводу зростання захворюваності гастритом пояснюється ще й тим, що найчастіше захворювання виникає у людей самого працездатного та ефективного віку — від 25 до 40 років. Безумовно, можливі випадки захворювання гастритом і в інших вікових категоріях, але відзначено, що особливо схильні до цього захворювання молоді люди і люди середнього віку. Дослідники пояснюють таку тенденцію тим, що саме в цьому віці переважно вже сформовані звички, виробився певний спосіб життя.
 
Для дітей ризики захворювання гастритом дещо менше, оскільки харчування дітей контролюють дорослі, а схильність дітей шкідливим звичкам і впливу стресових ситуацій значно нижче. Що ж стосується людей старших вікових груп, то їх принципи харчування і спосіб життя вже устоялися, так що причиною запальних явищ у шлунку може бути тільки щось зовсім інше.
 
Наприклад, причиною розвитку гастриту може стати прийом деяких лікарських препаратів, попадання в шлунок будь-яких агресивних хімічних речовин, тобто отруєння.
 

Причини виникнення гастриту з підвищеною кислотністю

 
Причини виникнення гастриту з підвищеною кислотністю можуть бути зовнішні і внутрішні. Тобто запалення слизової оболонки шлунка можуть викликати проблеми в самому організмі (внутрішні причини) і проблеми, які виникають в середовищі існування (зовнішні причини).
 
Внутрішні причини гастриту з підвищеною кислотністю завжди потребують особливої ​​уваги, ретельного лікування, а часто і зміни способу життя.
 

  1. По-перше, гастрит з підвищеною кислотністю може бути викликаний паразитарними захворюваннями або хронічними інфекціями в організмі.
  2. По-друге, причиною можуть стати порушення метаболізму (обміну речовин).
  3. По-третє, на жаль, виникнення гастриту з підвищеною кислотністю може бути викликано генетичною схильністю.
  4. По-четверте, до внутрішніх причин цього захворювання відносять і дефіцит в організмі необхідних речовин, у тому числі амінокислот, вітамінів і мікро- і макроелементів.
  5. По-п'яте, до виникнення запальних процесів слизової оболонки шлунка може призвести тривале кисневе голодування (гіпоксія) органів і окремих тканин організму, в результаті чого порушуються функції цих тканин і органів.

 
Зовнішні причини виникнення гастриту з підвищеною кислотністю часто залежать від самої людини, від його звичок і від прийнятих ним рішень. Практично на будь-яку з зовнішніх причин виникнення цього захворювання людина в змозі вплинути самостійно.
 

  1. По-перше, це надмірне захоплення дратівливою слизову оболонку шлунка їжею, тобто зловживання жирної, гострої, пряної і занадто гарячою їжею.
  2. По-друге, гастрит може бути спровокований такою шкідливою звичкою, як куріння.
  3. По-третє, часто причиною і гастриту з підвищеною кислотністю, і навіть виразки шлунка стає зловживання алкоголем.
  4. По-четверте, для слизової шлунка дуже шкідливий безконтрольний і невиправданий прийом деяких лікарських засобів, до яких відносяться НПЗП (нестероїдні протизапальні препарати), антибіотики і саліцилати. Тому прийом будь-яких ліків можливий тільки за призначенням лікаря.
  5. По-п'яте, спровокувати гастрит з підвищеною кислотністю може робота з шкідливими хімічними речовинами.

 
Встановити причину виникнення гастриту з підвищеною кислотністю необхідно просто обов'язково, так як саме причина захворювання може мати вирішальне значення при виборі методів лікування.
 
На сьогоднішній день встановлено три типи гастриту з підвищеною кислотністю.
 

  • Гастрит типу А характеризується тим, що організм виробляє антитіла по відношенню до клітин слизової оболонки шлунка. Вироблення таких антитіл обумовлена ​​генетично.
  • Гастрит типу В (Так званий антральний гастрит) виникає в місці з'єднання шлунка з дванадцятипалої кишкою. Причиною такого гастриту з високою часткою ймовірності може бути зворотний закид в шлунок вмісту дванадцятипалої кишки. Також причиною антрального гастриту може стати зараження бактерією Helicobacter pylori.
  • Гастрит типу С може бути викликаний різними отруєннями, у тому числі алкогольним отруєнням, медикаментозним отруєнням, хімічним отруєнням.  

 

Симптоми гастриту

 
Відомо чимало випадків, коли гастрит протікає абсолютно безсимптомно або коли симптоми настільки слабкі і невиразні, що на них навіть не звертають уваги.
 
Однак варто прислухатися до свого організму, якщо часто відчуваються нетривалі напади болю, нудота після їжі, печія, відчуття тяжкості в животі і відчуття переповнення шлунка, відчуття дискомфорту. Також можливі відрижка, загальна слабкість і нездужання, а також запаморочення. Крім того, при гастритах з підвищеною кислотністю можливі запори. Тому при наявності таких симптомів, особливо якщо вони проявляються всі одночасно, слід звернутися до лікаря за кваліфікованою допомогою.
 
Увага! При підозрі на можливе виникнення гастриту необхідно обов'язково звернутися до лікаря для встановлення точного діагнозу і призначення адекватного лікування.
 
У випадку з гастритом обійтися без лікарської допомоги не вийде, тому що гастрити бувають не тільки з підвищеною, але і зі зниженою кислотністю, а також часто супроводжуються іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, тому лікування буде залежати від усіх цих факторів.
 

Лікування гастриту з підвищеною кислотністю

 
Для повноцінного і адекватного лікування гастриту необхідно з'ясувати кислотність шлункового соку. Однак існують і правила, загальні для всіх гастритів, незалежно від кислотності і етіології.
 

  1. При гострому гастриті з будь кислотністю головне завдання — це швидке зменшення запального процесу.
  2. Початок лікування гострого гастриту з будь кислотністю — обов'язкова розвантаження шлунка, тому рекомендується протягом перших двох днів (або хоча б протягом одного дня) обмежитися тільки питтям (краще пити негазовану мінеральну воду).
  3. Дієта в перші дні лікування гострого гастриту майже однакова при будь кислотності: дієтичні супи (краще слизові), каші, яйця некруто, білі сухарі.
  4. Їжа не повинна бути гарячою. Ідеально, якщо температура їжі буде відповідати температурі тіла (приблизно 37 °С).
  5. У цей період краще дотримуватися принципів роздільного харчування.
  6. При гастриті з підвищеною кислотністю шлунка необхідно відмовитися від будь-яких м'ясних бульйонів, які стимулюють виділення шлункового соку і, як наслідок, подальше пошкодження слизової оболонки шлунка.
  7. М'ясо дозволяється тільки нежирне, відварене і добре подрібнене. Вживати м'ясо слід окремо від решти їжі.
  8. Вживати їжу слід часто, але дуже невеликими порціями і не рідше п'яти разів на день. Дуже важливо приймати їжу в один і той же час.

 
Увага! Якщо гастрит вчасно виявлений і розпочато своєчасне лікування за допомогою необхідної дієти, то є можливість уникнути медикаментозного лікування.
 
Важливо! Будь-які призначення при лікуванні гастриту має робити тільки лікар. Самопризначеної в цьому випадку неприпустимі.
 
Своєчасне і правильне лікування гастриту з підвищеною кислотністю дуже важливо, оскільки інакше такий гастрит може стати причиною виразкової хвороби шлунка, якщо запальний процес вчасно не локалізувати і не усунути.
 
Стан хворого і лікування захворювання ускладнюються стресовими ситуаціями, неправильним харчуванням (наприклад, перекушування на ходу, фаст-фуд), вживанням спиртних напоїв, палінням.
 
Якщо діагностовано хронічний гастрит з підвищеною кислотністю, то лікування потребують тривалого дієтичного харчування, лікування травами (трав'яними зборами), регулярного прийому призначених лікарем лікарських препаратів. Можливо, знадобляться і фізіотерапевтичні методи, і санаторно-курортне лікування.
 

Профілактика гастритів

 
На жаль, гастрит відноситься до тих захворювань, які найчастіше виникають внаслідок неправильного способу життя. І дуже шкода, що люди часто не хочуть змінити свої звички, щоб уникнути безлічі неприємних захворювань. А у випадку з гастритом правила здорового харчування і здорового життя не дуже-то і складні.
 

 

  1. Слід вибирати тільки здорову їжу з натуральних компонентів.
     
  2. Слід уникати вживання в їжу продуктів з усілякими консервантами, барвниками, ароматизаторами, загусниками і з іншими хімічними добавками.
     
  3. Під час їжі їжу слід ретельно пережовувати, оскільки білки починають розщеплюватися ще в ротовій порожнині під впливом ферментів слини.
    Якщо їжа ретельно пережована, то шлунковий сік просто закінчує процес розщеплення білків. А якщо їжа пережована погано і, як наслідок, недостатньо оброблена слиною, то шлунковий сік, який має у своєму складі соляну кислоту і пепсин, стає більш агресивним і зачіпає при розщепленні їжі навіть слизову шлунка, яка в такому випадку може бути серйозно травмована.
     
  4. Слід уникати надмірно гострої, зайво солоної або занадто кислої їжі — все має бути в міру.
     
  5. При виборі трав для лікування гастриту слід спиратися на поради лікаря. Необхідно пам'ятати, що при лікуванні гастритів з підвищеною та зниженою кислотністю використовуються різні трави або трав'яні збори.
     
  6. При гастриті з підвищеною кислотністю слід відмовитися від деяких продуктів.
     
    Список небажаної їжі включає будь-які гострі страви, жирне м'ясо і будь-яку іншу жирну їжу, незбиране молоко, здобу, капусту, чорнослив і родзинки. Тобто при гастриті з підвищеною кислотністю слід відмовитися від тих продуктів, які провокують посилене виділення шлункового соку, в тому числі будь-який алкоголь, газовані напої, готові соки, кава, міцний чай, хліб з житнього борошна.
     
  7. Необхідно відмовитися від тих продуктів харчування, які відомі своїм високим вмістом клітковини (наприклад, редис, редька, капуста, мюслі, висівки).
     
  8. І для профілактики, і для лікування гастриту дуже важливі помірні фізичні навантаження і рух. Лікарі настійно рекомендують заняття фізичними вправами і регулярні прогулянки на свіжому повітрі.
     
  9. Для збереження здоров'я всього організму і шлунково-кишкового тракту зокрема дуже важливо забезпечити організму здоровий сон. Слід пам'ятати, що спати потрібно не менше восьми годин на добу і перед сном необхідно провітрювати приміщення.

 
Важливо! Гастрит з підвищеною кислотністю може називатися гіперацидному гастритом.
 

Деякі народні методи лікування гастриту з підвищеною кислотністю травами

 
При лікуванні гастритів з підвищеною кислотністю в доповнення до дієти та до лікарських засобів часто використовуються традиційні трав'яні відвари і настої, які відмінно себе зарекомендували.
 

  1. Свіжовичавлений сік із сирої картоплі

 
При лікуванні гастриту з підвищеною кислотністю дуже добре зарекомендував себе свіжий сік сирої картоплі. Якщо лікар не дав ніяких інших рекомендацій, то вранці слід випити натщесерце ¾ склянки свіжовичавленого соку з сирої картоплі. Після прийому соку слід полежати близько півгодини. Снідати можна через годину. Тривалість курсу лікування становить десять днів. Курс можна повторити до трьох разів, роблячи між курсами перерву теж по десять днів.
 

  1. Настій кореня солодки для нормалізації кислотності

 
Відомо, що настій з кореня солодки здатний нормалізувати кислотність шлунка.
 
Потрібно:

  • Подрібнений корінь солодки — 10 г;
  • Окріп — 200 м

 
Щоб приготувати потрібний настій, необхідно подрібнений корінь солодки залити в емальованому або в скляному посуді окропом і протомитися на водяній бані протягом 20 хвилин. Знявши з вогню, настояти 45 хвилин, потім процідити, віджати рослинну сировину і довести кип'яченою водою об'єм настою до 200 г. Приймати 3-4 рази на день по одній столовій ложці.
 

  1. Мед для зниження кислотності шлунку

 
Мед розчинити в теплій воді — відомо, що теплий розчин меду відмінно знижує кислотність шлунка, швидко всмоктується в шлунку і не подразнює слизову оболонку шлунка. Протягом доби необхідно випивати приблизно 150 г медового розчину. Приймати протягом півтора-двох місяців.
 

  1. Морквяний сік для зниження кислотності шлунку

 
Для зниження кислотності шлунка з успіхом застосовується морквяний сік. Для приготування соку слід вибирати тільки повністю дозрілі коренеплоди, багаті каротином і цукрами.
 
Свіжовичавлений морквяний сік слід приймати по половині склянки за годину перед їжею (один прийом за день). Через десять днів прийому зробити десятиденну перерву, потім курс повторити.
 

  1. Трав'яний збір для зниження кислотності шлунку

 
Знадобиться:

  • Рослинна сировина чистотілу — 1 столова ложка;
  • Рослинна сировина квіток ромашки — 2 столові ложки;
  • Рослинна сировина трави звіробою — 2 столові ложки;
  • Рослинна сировина трави деревію — 2 столові ложки;
  • Окріп — 200 м

 
Всі рослинна сировини ретельно перемішати. У скляній або емальованому посуді одну столову ложку трав'яної суміші залити киплячою водою. Настояти протягом 20 хвилин. Пити приблизно за півгодини до їжі (тричі на день) по половині склянки.
 

  1. Настій м'яти перцевої для зниження кислотності шлунку

 
Знадобиться:

  • Рослинна сировина м'яти перцевої — 10 г;
  • Окріп — 100 м

 
Рослинна сировина м'яти перцевої залити окропом і настоювати протягом півгодини. Приймати перед їдою (тричі на день) по одній столовій ложці.
 

  1. Складний трав'яний збір для зниження кислотності шлунку

 
Знадобиться:

  • Рослинна сировина листя подорожника — 8 столових ложок;
  • Рослинна сировина трави сухоцвіту — 8 столових ложок;
  • Рослинна сировина трави звіробою — 8 столових ложок;
  • Рослинна сировина трави золототисячника — 4 столові ложки;
  • Рослинна сировина листя м'яти — 2 столові ложок;
  • Рослинна сировина трави споришу — 4 столових ложки;
  • Рослинна сировина кореневище лепехи — 2 столові ложки;
  • Плоди кмину — 3 столові ложки;
  • Рослинна сировина трави деревію — 1 столова ложка;
  • Окріп — 1000

 
Всі рослинна сировина ретельно перемішати. В емальованому або скляному посуді дві столові ложки приготованого збору залити окропом і настоювати протягом 12 годин. Процідити. Приймати після їжі чотири рази на день по половині склянки.
 
Увага! Перед початком прийому будь-якого лікарського збору чи іншого народного кошти необхідно порадитися з лікарем.
 
 

 

Відгуки та висновки

 
Ми всі завжди поспішаємо. Ми лаємося в транспорті і в магазині, ми сваримося з колегами і зі своїми дітьми. Ми не встигаємо поїсти і на бігу хапаємо в кращому випадку гамбургер, а то і чіпси; а ще краще — не їмо взагалі, але зате «сумлінно» перебиваємо апетит кави, якого стає все більше і більше.
 
У стані постійного стресу хапаємося за рятівну сигарету або за ще один коньячний келих… Ми не бачимо сонця і про пори року іноді дізнаємося мало не по телевізору. Ми нічого не встигаємо і тому весь час сердимося… І так по колу, і так завжди… У нас болить голова, у нас болять спина і шия, ми ковтаємо якісь розрекламовані ліки, яких стає все більше і більше… А потім у нас починаються проблеми зі шлунком. Спочатку начебто і просто дурниця, але далі — гірше. І що робити?
 
А вихід не такий вже і складний. Потрібно просто навчитися планувати свій день і свою тиждень так, щоб був час на нормальний сон, на прогулянку в лісі або хоча б в парку. Потрібно планувати свої справи і включати в свій розклад час для нормального обіду. Потрібно відмовитися від регулярних перекусів і перехоплень… Одним словом, здоровий спосіб життя і здорове харчування зможуть забезпечити наше здоров'я: і здорову нервову систему, і здорове серце, і здоровий шлунок. На самій-то справі, все дуже просто!

Оставить комментарий или два

Пожалуйста, зарегистрируйтесь для комментирования.