Голодні болі в животі — причини як їх позбутися?
Голодні болі в животі — причини і як їх позбутися?
Хто не чув старовинну прислів'я, яке запевняє, що голод — не тітка. Власне кажучи, з цим ніхто і не сперечається, проте багатьом голод заважає жити не тільки постійним бажанням чогось пожувати, але і болем, яка іноді буває досить сильною.
Але слід розуміти, що так звана голодна біль у животі — це не просто потреба поїсти, а важливий симптом якогось серйозного захворювання шлунково-кишкового тракту, яке може виявитися дуже небезпечним.
Кілька слів про гастралгии
Гастралгия в медицині прийнято називати біль у шлунку, що має переймоподібний характер (схопить — відпустить). Найчастіше така біль відчувається в лівому боці і інколи починається просто відчуттям дискомфорту.
Також може спостерігатися іррадіація болю, тобто больові відчуття можуть поширюватися за межі хворого органу або ділянки, коли біль може відчуватися зовсім не там, де розташований хворий (уражений) орган. Наприклад, захворювання шлунка можуть давати про себе знати болем у лівому підребер'ї (під ребрами, які розташовані з лівого боку грудної клітки).
Однак сам по собі больовий синдром — це тільки одне з клінічних проявів, на підставі якого встановити діагноз неможливо. Як правило, біль супроводжується й іншими симптомами, які характерні для різних порушень процесу травлення (роботи шлунково-кишкового тракту).
Слід не забувати, що гастралгія (шлунковий біль) може виникнути з абсолютно різних причин, які не завжди пов'язані із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Біль у шлунку може бути викликана і стресовими ситуаціями, і деякими неврологічними захворюваннями.
А оскільки біль у шлунку може мати зовсім різну етіологію (різні причини), її слід розглядати тільки в комплексі з іншими симптомами, які проявляються практично одночасно.
Це можуть бути наявність або відсутність відрижки; різна інтенсивність болю; час виникнення болю (час доби і час відносно прийому їжі); наявність нудоти і / або блювання; поява діареї; поява здуття кишечника й інші симптоми, кожний з яких може бути дуже важливий для встановлення правильного діагнозу і призначення необхідного адекватного лікування.
Одним із проявів гастралгии може стати голодна біль у шлунку.
Голодна біль у шлунку
Не варто тішити себе надією, що голодна шлунковий біль — явище випадкове, тому що голодна біль у шлунку завжди з'являється тільки при захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту і може вважатися одним з незаперечних симптомів таких захворювань.
Увага! Слід розрізняти звичайне відчуття голоду і голодну біль у шлунку.
Голодна біль виникає майже завжди одночасно з відчуттям голоду або незабаром після того, як почуття голоду з'являється. Якщо мова йде дійсно про голодну болю, то один з її ознак — зникнення болю після прийняття їжі, навіть якщо порція їжі була мінімальною.
Ні в якому разі не можна користуватися перекушуваннями як «ліками» від такого болю, оскільки перекушування, хоч і заспокоюють почуття болю, однак можуть змащувати клінічну картину і «ховати» важливі симптоми, які, дуже ймовірно, вказують на якесь захворювання, що вимагає серйозного і невідкладного медичного втручання.
Голодна біль у шлунку може бути одним із симптомів запущеного запального процесу цього органу, коли слизова оболонка шлунка серйозно постраждала, запалена і пошкоджена (тобто симптомом хронічного гастриту та / або виразки шлунка). Такий біль зосереджується в епігастрії (в народі кажуть «під ложечкою»).
Увага! «Під ложечкою» — це місце, де ребра з'єднуються над шлунком. Саме це місце в медицині називається початковим (або кардіальним) відділом шлунка.
Неприємні або больові відчуття під ложечкою (місце з'єднання ребер над шлунком має форму ложечки) виникають у багатьох випадках, а натиснення на епігастральній ділянці (верхня частина живота під ребрами) заподіює досить відчутний дискомфорт.
Такі відчуття можуть бути відзначені при появі звичайного почуття голоду, при деяких захворюваннях шлунка (наприклад, при гастриті), при глистових інвазіях, іноді при проявах раннього токсикозу вагітності; а також при інфаркті міокарда (один з можливих симптомів), при апендициті.
Крім того, неприємні відчуття в цій області можуть виникнути при стресовій ситуації (тривога, страх, почуття небезпеки, що насувається або біди) — і тоді мова заходить про психологічний / неврологічному факторі.
Голодна біль під ложечкою може виявитися симптомом дуоденита (запального захворювання слизової оболонки дванадцятипалої кишки або всієї дванадцятипалої кишки) або виразкової хвороби шлунка, а іноді і виразкової хвороби кишечника. При цих захворюваннях можливі інші симптоми, серед яких особливо показові печія, нудота, блювота, яка може виникати при дуже сильному болі і полегшувати стан (блювотні маси при цьому кислі).
При голодної болі в шлунку може виникнути захисна реакція організму у вигляді повної відсутності апетиту (це психологічна захисна реакція організму у відповідь на неможливість шлунково-кишкового тракту перетравлювати надійшла їжу).
Якщо голодна біль не має постійного інтенсивного характеру, але посилюється в нічний час, вона може бути спровокована гормональним дисбалансом. Особливо часто це відзначається в тих випадках, коли організм категорично відмовляється від прийому їжі в денний час, але зате вночі з'являється не просто відчуття голоду, а голодна біль тягне характеру.
Що робити при появі голодної болі в шлунку?
Ще раз необхідно звернути увагу, що в будь-якому випадку голодна біль у шлунку свідчить про серйозне захворювання. Найчастіше йдеться про захворювання шлунково-кишкового тракту, але цілком можливі і гормональні порушення, і проблеми психологічного характеру. Оскільки самостійно визначити причину голодної болю і поставити діагноз, відповідно, в такому випадку неможливо, слід виконувати деякі правила.
- По-перше, необхідно звернутися до лікаря-гастроентеролога, який зможе призначити необхідні в кожному окремому випадку клінічні дослідження і лабораторні аналізи або переадресувати до іншого фахівця.
- По-друге, навіть не маючи точного уявлення про діагноз, дуже важливо ретельно дотримуватися дієти. При голодної болі в шлунку з меню необхідно повністю виключити будь-яку їжу з підвищеним вмістом жирів (особливо тваринного походження), відмовитися від будь-яких смажених страв, а також від гострої їжі і від приправ. Категорично протипоказаний алкоголь.
- По-третє, їжа повинна бути теплою, особливо це стосується перших страв. Дуже корисні теплі каші, в тому числі гречана, вівсяна.
- По-четверте, кращим способом приготування рибних та / або м'ясних страв при необхідній в цьому випадку дієті слід вважати готування на пару.
- По-п'яте, якщо з'явилася голодна біль у шлунку, то будь-які дієти для схуднення категорично протипоказані.
Увага! Якщо з'явилася голодна біль у шлунку, то необхідно негайно звернутися до лікаря. Відкладати відвідування лікаря вкрай нерозумно — в деяких випадках це може викликати дуже небезпечні наслідки.
Зняти голодну біль можна навіть невеликою порцією їжі, проте їжа повинна бути щадить і не перевантажувати шлунково-кишковий тракт.
При появі голодної болю харчування має бути дробовим: до п'яти-шести разів на день, але невеликими порціями.
В якості перекусів ні в якому разі не можна використовувати будь снеки промислового виробництва, які призначені для їжі «на ходу» і мають значний термін зберігання. До цієї небажаної для вживання групі продуктів відносяться шоколадні батончики, картопляні та інші чіпси, кукурудзяні палички, попкорн, арахіс з сіллю або з цукром, різноманітні сухарики промислового приготування.
Снеки мають дуже високу калорійність (містять дуже багато жирів), тому ними можна дійсно швидко вгамувати голод, але в них міститься дуже мало корисних для організму речовин (вітамінів, мікро- і макроелементів), тому дієтологи і гастроентерологи вважають такі снеки нездоровою їжею.
Здоровою альтернативою традиційним снеки можуть бути сушені, але не обсмажені горіхи (мигдальний, волоський, кешью, фундук); гарбузове або соняшникове насіння, шматочки твердого сиру; якщо немає протипоказань, то свіжі фрукти або овочі (наприклад, яблука, сливи, персики, морква, огірки); сухофрукти (наприклад, курага, чорнослив, фініки); самостійно приготовані в духовці або в мікрохвильовій печі хлібні сухарики без додавання жирів, солі або цукру.
Увага! При проблемах з роботою шлунково-кишкового тракту підходящі снеки (що не вимагають термічної обробки продукти для невеликих перекусів) краще узгоджувати з лікарем.
При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, в тому числі і при голодної болю, можна використовувати настої або відвари лікарських трав.
Відвар кореневища аїру
Відвар кореневища аїру має протизапальну, антибактеріальну, жовчогінну, дезінфікуючий і тонізуючу дію. Цей відвар має здатність суттєво покращувати роботу шлунково-кишкового тракту, посилює виділення шлункового соку, стимулює роботу підшлункової залози і печінки.
Знадобиться:
- Сухе рослинна сировина кореневищ аїру — 10 г (1 столова ложка);
- Кип'ячена вода, охолоджена до кімнатної температури — 200 мл (1 склянка).
Приготування: Сухе рослинна сировина кореневищ аїру подрібнити і помістити в скляний або в емальований посуд, залити охолодженою кип'яченою водою. Довести до кипіння і на повільному вогні томити під кришкою на водяній бані протягом 15 хвилин. Зняти з вогню і настоювати при кімнатній температурі 45 хвилин, не знімаючи кришку. Відвар процідити, рослинна сировина віджати. Долити кип'яченої води, щоб довести обсяг настою до 200 мл.
Застосування:
- Для дорослих: За півгодини до прийому їжі по 50 г (¼ склянки) до чотирьох разів на день (приготовлена вранці порція відвару розрахована на один день прийому). Перед вживанням відвар обов'язково потрібно струснути (збовтати).
- Для дітей: Необхідне дозування визначає лікар-педіатр в залежності від віку дитини (мінімальна разова доза — одна столова ложка; максимальна разова доза — 50 г (¼ склянки). Кратність прийому така ж, як і для дорослих.
Відвар ромашки аптечної
Ромашка аптечна відома як відмінне (одне з кращих) спазмолитических та протизапальних засобів, тому відвар ромашки аптечної успішно використовується для лікування запальних процесів (і гострих, і хронічних) слизової оболонки шлунково-кишкового тракту.
Знадобиться:
- Сухе рослинна сировина ромашки аптечної — 10 г (3 столові ложки);
- Кип'ячена вода, охолоджена до кімнатної температури — 200 мл (1 склянка).
Приготування: Сухе рослинна сировина ромашки аптечної помістити в скляний або в емальований посуд, залити кип'яченою водою. Довести до кипіння і на повільному вогні томити під кришкою на водяній бані протягом 15 хвилин. Зняти з вогню і настоювати при кімнатній температурі, не знімаючи кришку, до повного охолодження. Відвар процідити, рослинна сировина віджати. Долити кип'яченої води, щоб довести обсяг настою до 200 мл.
Застосування:
- Для дорослих: Півсклянки теплого відвару слід приймати до чотирьох разів на день після прийому їжі. Перед вживанням відвар обов'язково потрібно струснути (збовтати).
- Для дітей: Необхідне дозування визначає лікар-педіатр залежно від віку (мінімальна разова доза — одна столова ложка; максимальна разова доза — до чверті склянки. Кратність прийому така ж, як і для дорослих.
Відвар з насіння льону
Відвар насіння льону покриває слизову оболонку шлунково-кишкового тракту тонким шаром і оберігає її від подразнень, а також надає протизапальну і регенеруючу дію. Насіння льону застосовуються практично при будь-яких запальних процесах шлунково-кишкового тракту, в тому числі при езофагітах, при гастритах з будь кислотністю, при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, а також при ентеритах, коліті і при інших захворюваннях.
Знадобиться:
- Сухе рослинна сировина насіння льону — 3 г (½ чайної ложки);
- Окріп — 100 мл (½ склянки).
Приготування: Сухе рослинна сировина насіння льону помістити в скляний або в емальований посуд, залити окропом і ретельно збовтувати протягом 15 хвилин. Відвар процідити.
Застосування: ¼ склянки теплого відвару слід приймати тричі на день за півгодини до прийому їжі. Відвар насіння льону можна приймати тільки свіжоприготований!
Увага! Стійкий лікувальний ефект застосування лікарських трав забезпечується тільки при акуратному і постійному застосуванні протягом досить тривалого часу, який визначає лікуючий лікар в кожному окремому випадку (індивідуально), проте не менше двох місяців.
Аптечна мережа пропонує не тільки сухе трав'яну сировину лікарських трав, але і фільтр-пакети, які дуже зручні для застосування, особливо поза домом (наприклад, на роботі). Інструкції із застосування таких фільтр-пакетів розміщені на упаковці або на листку-вкладиші.
Увага! Перед застосуванням будь-яких лікарських трав необхідно проконсультуватися з лікарем.
Висновки
Напевно, ще з первісних часів щедра і ситна їжа була символом достатку. На жаль, таке сприйняття їжі не рідкість і сьогодні, хоча всім прекрасно відомо, що занадто багата їжа ніякої користі організму не приносить.
І на превеликий жаль, шкода від «обожратушек» дуже часто виражається не тільки в надмірній вазі, але і в захворюваннях внутрішніх органів і систем організму, в тому числі і в захворюваннях шлунково-кишкового тракту; і деякі з таких захворювань дають про себе знати голодної болем, тобто Гастралгия.
Так що живіт, який болить від харчових надмірностей, цілком може рано чи пізно відчути голодну біль, яка стає результатом захворювання органів шлунково-кишкового тракту. Що робити, щоб цього не сталося?
Поза всяким сумнівом, дотримуватися принципів здорового харчування, уникати частого вживання некорисної їжі, відмовитися від шкідливих звичок (а краще їх не купувати) — одним словом, вести здоровий спосіб життя.
Але якщо все ж з'явилися будь-які неприємні і незрозумілі симптоми, необхідно невідкладно звернутися до лікаря, тому що тільки якісна діагностика і правильне лікування допоможуть зупинити хворобу та запобігти її негативні наслідки. Тому традиційне побажання «приємного апетиту» непогано супроводжувати і ще одним — «і міцного здоров'я».