Харчування матері
Правила харчування годуючої матері
Збільшення калорійності харчування. Вважається, що харчування слід збільшити на 500-700 ккал. Мама повинна забезпечувати поживними речовинами і себе, і дитину, а, тим більше слід врахувати відновлювальний післяпологовий період, також вимагає чимало сил.
Всіх жінок хвилює процес якнайшвидшого відновлення фігури після вагітності та пологів. Якраз, годування грудьми сприяє зменшенню ваги, так як процес вироблення молока дуже енергоємний, а, отже, безліч спожитих калорій витрачаються саме на це. Обмеження харчування, малокалорійні дієти для схуднення в цей період суворо заборонені. Раціон має бути різноманітним, збалансованим, калорійним.
Дотримання режиму харчування. Рекомендується харчуватися часто, але дрібними порціями. Безпосередньо перед годуванням слід випити чашечку чаю з молоком або перекусити (наприклад, йогуртом, кефіром, фруктами), обсяг вироблення грудного молока збільшиться.
Різноманітне харчування. Дієта для годуючої матері — це не заборона на тисячу продуктів, які, як прийнято вважати, можуть викликати коліки і алергічні реакції. Частка правди, звичайно, в цьому присутня, але і позбавляти свій організм, а тим більше незміцнілий організм малюка, безлічі вітамінів, мінералів, що містяться в «заборонених» продуктах до фанатизму нерозумно. Рекомендовано поступове введення деяких продуктів в раціон харчування годуючої матері.
Дотримання питного режиму. У період грудного вигодовування жінці необхідно вживати не менше 2-2,5 літрів води. Нехтування рідиною, в тому числі чистою питною водою значно зменшує вироблення молока.
Що можна і потрібно включити в раціон, а що під суворою забороною?
Необхідні продукти та напої
Обмежити у вживанні
Заборонені продукти і напої
Ковбасна продукція дозволена в харчуванні матері, але не слід зловживати, вживаючи в раціоні, не частіше 3 разів на тиждень також це правило стосується тушонки.
Зразкове меню і режим харчування на день для годуючої мами:
6.00-7.00 Стакан кефіру (питного йогурту, ряжанки).
9.00 Сирна запіканка, бутерброд з маслом, чай.
12.00 «Фруктова пауза».
14.00 Салат, суп, другу страву, що включає овочевий гарнір і м'ясо (рибу).
17.00 Сік або чай, плюс бутерброд з маслом, або булочка.
19.00 Каша, м'ясне або рибне блюдо.
Перед сном, кисломолочний продукт