Харчування годуючої матері

Харчування годуючої матері

раціон харчування годуючої матеріНарешті настав той чудовий момент, коли ви дочекалися появи на світ свого дитинчати. Невід'ємна частина життя молодої матусі – це годування. Багато матусі цікавляться, що їм дозволено, а що категорично не можна, як продукти можуть вплинути на настрій дитини і на його здоров'я. Перше, що повинна пам'ятати годуюча мати, це те, що годування дитини груддю повинно приносити тільки позитивні емоції, і дитині, і матері. Тому не варто відмовлятися від усіх улюблених страв з тієї причини, що ви годуєте дитину. Вироблення молока багато в чому залежить від вашого настрою.
 
Залежно від того, що вживає в їжу годуюча мама, змінюється і склад молока. Материнське молоко для дитини в будь-якому випадку є найкращою їжею і приносить йому максимальну користь. Якщо дотримуватися певного збалансованого режиму харчування, то молоко будуть набагато кращими поживні та смакові властивості.

 
Вагітним потрібно споживати протягом дня на 400-500 ккал більше, ніж зазвичай. Те ж саме стосується і грудного вигодовування. Мами, у період годування малюка груддю, повинні в день вживати близько 2000—2300 ккал на день. Але все це індивідуально, і ця цифра може бути в межах 1700—2800 ккал, залежно від ваги і зросту жінки.
 
Є спеціальні стандарти харчування. Їх матусі повинні дотримуватися, щоб молоко вироблялося в потрібній кількості, і було якісним. Якщо ваш раціон не буде відповідати деяким вимогам, то це може вплинути на стан дитини. Якщо ви не можете дотримуватися всіх рекомендацій, то це не значить, що не варто годувати дитину грудьми. Але все ж потрібно прислухатися до деяких порад.
 

Вітаміни в раціоні годуючої матері

В свій щоденний раціон слід включати велику кількість свіжих фруктів, овочів. Щоб дитина нормально розвивався і ріс, особливо важливим стане вітамін Д. Потрібно вживати в їжу якомога більше яєць, риби, молочних продуктів, щоб отримати потрібну кількість цього вітаміну. Цинк, магній і вітамін Д сприяють поліпшенню засвоєння кальцію, вони доповнюють раціон годуючої жінки, так що дуже важливими продуктами харчування також є  листові овочі (шпинат, салат і так далі), цільнозернові злаки, особливо висівки і паростки. Більш детально про джерела вітамінів для годуючих мам читайте тут.
 

Кальцій в раціоні годуючої жінки

Кальцій дуже важливий для формування кісткової тканини. Кальцій бере участь практично у всіх процесах, які відбуваються в організмі. Для годуючої матері потрібно щодня вживати близько 1600 мг кальцію. Тобто в день необхідно вживати дві-чотири порції молочних продуктів. Дуже велика кількість кальцію міститься в молоці, йогуртах, кефірі, апельсині, мигдалі, брокколі, в жирних сортах риби.
 
Багатьма вченими підтверджено той факт, що в період годування дитини грудьми кальцій просто вимивається з кісткової тканини. Через деякий час організм жінки відшкодовує таку втрату, а кістки стануть міцними. Якщо у вас алергія або ви не переносите молочний білок, то потрібно отримувати кальцій з таких продуктів, як сир тофу, зелень.
 

Годуючої матері категорично заборонено алкоголь

В період лактації заборонено вживати спиртні напої. Через деякий час після вживання алкоголю, а точніше через годину, в організмі підвищується його рівень. Щоб алкоголь повністю вивівся з організму потрібно кілька годин. Якщо жінка в період годування вживає алкоголь, то дитина може стати пригніченим, млявим, а може і навпаки, бути дуже збудженим і активним.
 

  • Відео про вплив алкоголю на здоров'я вагітної
  • Алкоголь і грудне годування

 

Рідина в раціоні годуючої матусі

Потрібно вживати рідину у великій кількості, пити якомога більше. Потрібно знати, що материнське молоко на 80% складається з води.  У період годування жіночому організму потрібно дуже багато рідини у вигляді соку або води (негазованої!). Рекомендовано в день вживати від восьми до десяти чашок рідини. Якщо хочеться випивати більше, то треба слухати свій організм, адже таким чином він дає знати, що йому не вистачає вологи. Організм у такому випадку вам подає знак у вигляді спраги.
 

Кофеїн

Багато лікарі не рекомендують мамам під час годування дитини груддю вживати у великій кількості кофеїн. Потрібно обмежити вживання напоїв, які містять кофеїн до однієї – двох чашок в день. Звичайно, найкраще і зовсім виключити кофеїн зі свого раціону. Кофеїн, крім кави і чаю, і в шоколаді. Якщо ваш малюк став дуже неспокійним, то потрібно переконатися в тому, чи не вживаєте ви дуже велика кількість кофеїну.
 

Перекуси годуючих мам

 
У тому випадку, якщо ви хочете швидко перекусити, то потрібно намагатися зупиняти свій вибір на продуктах, які не приносять ніякої шкоди. Наприклад:
 

  • Варені або сирі овочі;
  • Круто зварені яйця;
  • Сир пониженої або нормальної жирності;
  • Сир зниженої жирності;
  • Дієтичні житні сухарики;
  • Свіжі або заморожені ягоди, фрукти;
  • Молочний коктейль  додаванням фруктів;
  • Фруктові салати з йогуртом.

Що дозволено та заборонено годуючим матусям

Під час годування малюка груддю жінці потрібно включити в свій раціон велика кількість фруктів, овочів, при чому неважливо свіжих, сушених, заморожених або у вигляді соку. Потрібно віддавати перевагу морквині, грушах, яблуках, буряку, картоплі. Деякі з фруктів і овочів потрібно водити дуже акуратно в свій раціон. До таких належать: горох, редис, капуста, виноград, баклажани, кабачки, огірки.
 
Дуже добре вживати молочні каші, але в тому випадку, якщо у малюка запори, то потрібно виключити рисову кашу. Те ж саме стосується і гарніру з відвареного рису. Енергетично насичені продукти – це бобові, макарони, цільнозерновий хліб. Що стосується вживання бобових, то потрібно бути обережними, так як може виникати сильне газоутворення.
 
Якщо у малюка немає алергії на рибу, то її потрібно їсти не менше двох разів на тиждень. Дуже добре вживати жирні сорти риби. Птицю і м'ясо можна вживати в запеченому, тушкованому вигляді і у відварному вигляді. Дуже добре годуючої матері вживати молочні продукти, так як вони є джерелом кальцію, а саме він дуже корисний для дитини.
 
Не ніжно їсти багато яєць. Їх краще всього їсти у вигляді омлету, або вживати три-чотири яйця в тиждень. Можна урізноманітнити своє меню млинцями (солодкими або ж з начинкою), варениками, пельменями. Але ці страви слід вживати вкрай рідко. Якщо дуже сильно хочеться з'їсти що-небудь солоне, то можна з'їсти солону рибу або огірки. Але це варто робити вкрай рідко, адже сіль здатна затримувати в організмі рідина.
 
Протягом дня потрібно вживати кисломолочні продукти або молоко, їх жирність не повинна бути вище 1 %. Серед пиття також можна дозволити собі мінеральну воду (обов'язково без газу), компот із сухофруктів, чай з молоком. Дуже корисний напій – зелений чай, але його слід вживати без цукру, зелений чай стимулює лактацію.
 
Годуючої матері дуже небажано вживати ті продукти, які містять багато барвників, консервантів, маринади, гострі соуси, приправи. Все це здатне вплинути на смак материнського молока і несуть небезпеку для здоров'я малюка. Потрібно намагатися не їсти дуже жирну їжу, вона і для фігури не гарна, і для дитини. Не варто у великій кількості вживати продукти, які є класичними алергенами. Це копчена ковбаса, ікра, шоколад, полуниця, морепродукти, мед, тропічні фрукти, цитрусові.
 
Якщо продукт вам раніше не був знайомий, то вводити його в свій раціон потрібно поступово. Це допоможе відгородити дитину від можливої алергії. Якщо вам хочеться чого-небудь смачного, то можна побалувати себе нежирним печивом, фруктами. Не потрібно пити газовані напої, особливо якщо вони солодкі. Газовані напої можуть спровокувати алергію і підвищене газоутворення. Категорично не можна вживати кавун, диню, будь шоколадні цукерки, шоколад, часник, цибулю, напівфабрикати, консерванти, консервовані овочі, манна крупа, кетчуп, майонез, горіхи (арахіс, фісташки), дріжджову випічку, торти, бісквіти, квашену капусту, нежирний м'ясний бульйон. Бажано не вживати цукор, або споживати його в невеликих кількостях.
 

 
Якщо ви будете керуватися цими нескладними правилами, то ваша дитина буде розвиватися здоровим!

Оставить комментарий или два

Пожалуйста, зарегистрируйтесь для комментирования.