Дитячий раціон харчування кулінарна обробка продуктів

Дитині слід пропонувати м'які частини м'яса і птиці без сухожиль, рибу — без кісток, а ковбасу — без твердої оболонки. Жирних сортів м'яса необхідно уникати аж до старшого шкільного віку. Хоча 3-7-річній дитині вже можна періодично готувати смажені страви, в основному все таки дитячий раціон харчування складається з вареної, тушкованої і запеченою в духовці. Для приготування можна використовувати і мікрохвильові печі, хоча вони не бажані.
Обробляючи їжу для дітей потрібно звернути увагу на смак страв і на їх корисність. Деякі продукти для дошкільнят піддаються іншій тепловій обробці, ніж для дорослих. М'ясо (будь-якої категорії), як правило, варять не менше 1,5-2 год, а для того щоб пропарити рибу вистачить 15-20 хв. Картопля, морква, капуста варяться 20-25 хв, а буряк приблизно 1 ч.

Зайве тривала теплова обробка їжі дасть привід до погіршення смаку, і до зниження харчової цінності продуктів харчування.

Слід звернути увагу також на методику годування. Після прогулянки або рухливих ігор дитини не можна відразу саджати за стіл — потрібно, щоб він трохи заспокоївся. Необхідно обов'язково мити руки перед тим, як сісти за стіл.
Велике значення в правильній організації харчування малюка цього віку має навколишнє оточення: зручні меблі, відповідний посуд, гарне оформлення страв, спокійна поведінка батьків.
Не можна відволікати дитину від їжі, розповідати йому казки, давати іграшки. Важливо виробити у нього позитивне ставлення до їжі, зацікавити малюка їжею, говорячи про приємному смаку і користь приготованих страв. Це викликає виділення травних соків ще до початку прийняття їжі і сприяє кращому її засвоєнню.

Дітям із зниженим апетитом дозволяється давати під час їжі невелику кількість води, фруктового або ягідного соку. При цьому потрібно стежити, щоб дитина в першу чергу з'їдав більш поживна, багата білком блюдо. У виняткових випадках такому малюкові в обід можна спочатку запропонувати другу страву, а потім дати суп (якщо він його не доїсть, нічого страшного). Поліпшенню апетиту і підвищенню якості засвоєння їжі сприяє її різноманітність. Дитячий раціон харчування можна урізноманітнити варіюванням продуктів, а розширенням асортименту готуються з них блюд. Наприклад, з яловичого м'яса можна приготувати не тільки котлети, а й рулет, гуляш, м'ясне суфле, м'ясо-картопляну або м'ясо-овочеву запіканку. Маючи під рукою цікаві та корисні кулінарні рецепти, можна без праці скласти різноманітне меню для дитини. Достатня різноманітність можна внести у виготовлення гарнірів, салатів, третіх страв, страв з молочних продуктів. Різні соуси, що готуються з овочів, молока, соків, також підвищують апетит малюків.

Оставить комментарий или два

Пожалуйста, зарегистрируйтесь для комментирования.