Коли можна давати дитині йогурт

Коли ж такі корисні йогурти можна давати дитині? У колишні часи кефір, ацидофілін (нарине) вводили в раціон маленьких дітей ще до 6 місяців в якості одного з видів молочного харчування. Сучасні педіатри вважають, що до 6 місяців дитина повинна отримувати тільки грудне молоко або адаптовану суміш. При наявності дизбактериоза або алергічних висипань лікар може прописати дитині кисломолочну суміш, але кефір не може її повністю замінити, він просто є одним з продуктів прикорму. Зазвичай йогурт або дитячий кефір вводять дитині після 8-10 місяців. Є педіатри, які рекомендують кефір в якості першого прикорму з 6 місяців. Вводиться він, як і інший прикорм, починаючи з 0.5-1 чайної ложечки, поступово обсяг порції доводиться до 100 мл на добу, після року порцію можна збільшити до 150 мл, а після 2-х років до 200 мл на добу.

Користь від введення йогурту та інших кисломолочних продуктів буде лише в тому випадку, якщо це живий продукт високої якості, призначений для харчування дітей до року. Продукти для дітей відрізняються від дорослих меншою жирністю і зниженою кислотністю. Придбати такі йогурти та кефір можна у відділах дитячого харчування та на дитячих молочних кухнях. А можна приготувати йогурт вдома, що особливо корисно, так як ви будете впевнені в якості та свіжості продукту. Для цього вам знадобиться

  • кип'ячене молоко зниженої жирності
  • і закваска, придбана в аптеці.

    Якщо ви довіряєте тільки домашньому молоку, то дайте йому відстоятися, зніміть верхній шар вершків, а потім ретельно хвилин 15-20 кип'ятіть молоко, знімаючи пінки — це дозволить і продезінфікувати, і знизити алергенність, і знежирити молоко. За рецептом, вказаною на заквасці, ви готуєте з охолодженого до 40 градусів молока йогурт, для підтримки постійної температури сквашування зручно скористатися йогуртницею або термосом.

    Вся тара, використовувана для приготування йогурту повинна бути простерилізована. Сквашується молоко 4-8 годин залежно від кількості закваски і температури молока. При температурі понад 45-50 градусів живі бактерії гинуть, і продукт втрачає свої корисні властивості.

    Годувати дітей кефіром і йогуртом з магазину до 2 років не можна, краще використовуйте домашні продукти або спеціальні дитячі йогурти (Hipp, Агуша та ін.) Вибираючи в магазині йогурт для дитини, звертайте увагу на:

    1. Термін придатності продукту. Живі йогурти зберігаються до 7 днів при температурі до +6 градусів. Є продукти, термін придатності яких до 20 днів і на них вказано, що вони містять живі бактерії. Це продукти, виготовлені за спеціальною технологією, хоча зрозуміло, вміст у них живих культур набагато нижче, ніж в йогуртах з коротким терміном придатності. Звертайте і на місце виготовлення, спосіб доставки продукту в магазин і якість зберігання його на прилавку. Пам'ятайте, що влітку в спеку продукт може швидко зіпсуватися, тому вибирайте його з особливою ретельністю і пристрастю, інакше можна потрапити до «інфекціонку» з тяжким отруєнням. Якщо ви невпевнені в якості йогурту, краще не давайте його дитині взагалі.

    2. Натуральний живий йогурт має назву «Йогурт», продукти з назвою «йогуртер», «біогурт», «продукт йогуртовий» і т.д. не мають уже корисної мікрофлори, так як після заквашування пройшли термообробку і крім поживної цінності вони в собі нічого корисного не несуть.

    3. Для дитини вибирайте йогурти без добавок. Натуральні фрукти ніколи не зможуть зберігатися в йогурті, якщо туди не додано спеціальні хімічні стабілізатори і консерванти. Всі ці добавки шкідливі для дитячого шлунково-кишкового тракту, печінки та підшлункової залози. Краще перед самим вживанням змішати в блендері йогурт без добавок з фруктами, ягодами і відразу ж дати його дитині.

    4. Вибирайте для дитини продукти з жирністю до 5%, для дітей до 2 років — до 2.5%.

    5. На упаковці з біо-продуктом (кефіром, йогуртом і т.д.) повинно бути вказано, який закваскою сквашен продукт, і яка кількість корисної мікрофлори міститься в ньому. На кінець терміну придатності її концентрація повинна становити не менше 107 КУО / 1 грам.

  • Оставить комментарий или два

    Пожалуйста, зарегистрируйтесь для комментирования.