Зимове меню для дитини складаємо раціон харчування правильно

1. Каші. У зимовий час бажано відмовитися від каш швидкого приготування і рафінованих очищених круп. Включіть в меню малюка цільнозернові злаки: світлу гречку, бурий рис, овес, перловку і ін Багато хто з нас забувають про такі кашах як кукурудзяна, пшоняна, ячна, а адже вони дуже корисні і багаті вітамінами групи В, мікроелементами, амінокислотами. Крупи містять трудноусваіваемие вуглеводи, які стимулюють роботу кишечника, а також виводять токсини і шлаки з організму. Багато дієтологів сходяться на думці, що ранок потрібно починати з каші. У неї можна додати шматочок вершкового масла (дуже корисно топлене масло) або 1 ч.л. рослинного. До речі, чим нижче температура приготування каші, тим більше корисних речовин у ній залишається, тому спробуйте готувати каші на пару і в духовці, вони мають зовсім інший смак, ніж зварені на плиті звичайним способом. Гречку взагалі можна на ніч заливати окропом і залишати закутаний на столі, до ранку смачна розсипчаста каша готова.

2. Овочі. Можливо, ви подбали про те, щоб заморозити на зиму солодкий перець, брокколі, цвітну капусту, якщо ні, то зараз в магазинах можна купити різноманітні морожені овочі. У них зберігається набагато більше вітамінів, ніж при звичайному консервуванні. Готуйте з них дитині смачні супчики і пюре. Варто тільки нагадати, що краще подавати до столу взимку свіжоприготовані страви, тому що вже через годину після готування вони починають втрачати свою вітамінну цінність, а у вчорашньому супі вітамінів вже не залишається. До речі, в кислих супах (борщ, щі) вітаміни зберігаються краще. Дуже щадним способом приготування овочів вважається готування на пару, сучасні пароварки полегшать вам цю роботу. Добре також варити і запікати овочі в шкірці, наприклад в картоплі в мундирі дуже добре зберігається і вітамін С, і всі інші вітаміни і мікроелементи, так само можна варити буряк, моркву. Вінегрет покращує перельстатіку кишечника і є символом зимового столу. Ще один овоч зими — гарбуз, багата клітковиною і каротином, її можна запікати, варити кашу, додавати в пироги. Дуже корисна квашена капуста, це один з найцінніших вітамінних джерел зими. Вона багата вітаміном С, а її розсіл вітамінами групи В, тому використовуйте його як заправку для салатів. Не забудьте ще про таке зимовому овоче як редька, якщо дитині не подобається її гострий смак, можна використовувати редис дайкон, він ніжніший, соковитий. Свіжі салати зараз можна готувати з білокачанної і червонокачанної капусти, тертої моркви, селери, вимоченої парникової зелені та цибулі. Зелень можна виростити у себе на підвіконні, долучивши до цього процесу малюка. Крім зелені заправляйте салати і супи часником, адже це головний ворог вірусів і мікробів.

3. Фрукти і ягоди. Взимку з фруктів нашої смуги нам залишилися, мабуть, тільки яблука: гольден, семеренко та ін Але це не біда, адже можна використовувати домашні заготовки: варення, ягоди, перетерті з цукром або заморожені в морозилці (полуниця, малина, смородина, журавлина, чорниця). Додавайте їх в каші, домашні йогурти, сир, варіть компоти і киселі. Зима — це час цитрусових, саме до цього часу в країнах-виробниках (Іспанія, Туреччина, Греція) дозрівають такі корисні і багаті вітаміном С апельсини, мандарини, лимони та грейпфрути. Але не перестарайтеся з ними, цитрусові дуже алергени, тому в день дитина 3 років може з'їдати не більше 1 мандарина, пари часточок лимона в чаї або половинки апельсина. Дуже корисні фреші з апельсинів, їх потрібно пити обов'язково свіжоприготовленими, можна готувати мікси, додаючи яблука, моркву. Зі свіжих фруктів взимку в хід йдуть також банани, хурма (алергікам з обережністю). Крім свіжих фруктів добре б вживати сухофрукти (курага, родзинки, фініки, інжир, груші та ін), в них теж зберігається багато вітамінів. Тільки обов'язково добре промивайте їх, щоб змити хімічну обробку, а ще краще запарюють їх або варіть компоти.

Оставить комментарий или два

Пожалуйста, зарегистрируйтесь для комментирования.