Як правильно зціджуватися

 

1. якщо у мами занадто «молочна» груди і через припливу молока молочна залоза набухає і стає хворобливою;

2. якщо у годуючої жінки недолік молока (знижена лактація), то можна стимулювати підвищення лактації шляхом зціджування;

3. якщо мамі необхідно на час залишити немовля, що знаходиться на грудному вигодовуванні;

4. якщо мама не може довше залишатися в декретній відпустці;

5. якщо з якихось серйозних причин мама і малюк розлучені, а грудне вигодовування зберегти необхідно;

6. якщо внаслідок неправильного прикладання у мами огрубіли і потріскалися соски;

7. якщо малюк недоношена, має вади розвитку і не може самостійно смоктати материнські груди;

8. якщо дитина так слабкий, що не випиває весь обсяг грудного молока;

9. якщо у мами починається лактостаз або мастит.

Як правильно зціджуватися

Отже, зціджування можна проводити вручну або за допомогою молоковідсмоктувача. Перед процедурою зціджування мамі бажано заспокоїтися і прийняти теплий (не гарячий!) Душ. Для відкриття молочних проток можна обмежитися теплим компресом (бавовняну пелюшку опускають в теплу воду, віджимають і наносять на груди) і самомасаж. Для масажу однією рукою (зазвичай лівої) підтримують груди, а другий (правої) легкими постукуючими рухами одних лише подушечок пальців, не здавлюючи і не відтягуючи шкіру, пересуваються по колу. Для повного розслаблення можна обережно погладити груди долонею від основи грудей до соска. З другої грудьми необхідно виконати ті ж маніпуляції і підготувати обидві груди до зціджування.

Ручне зціджування зажадає від мами вправності і майстерності. Для швидкого освоєння техніки зціджування краще отримати консультацію досвідченої акушерки ще в пологовому будинку. Інформацію про те, як правильно зціджуватися може дати і консультант з грудного вигодовування. Для зціджування будуть потрібні мамині чисті руки і простерилизованная широка чашка. Притримуючи лівою рукою груди, потрібно розмістити 2 пальці (великий і вказівний) на відстані 2 см від соска (або на зовнішньому краї ареоли). Акуратно, не завдаючи собі болю, ритмічно натискайте пальцями на ареолу так, щоб рух нагадувало натискання на пружину (втиснули ... відпустили). Відпустивши звільнений від молока ділянку грудей, прихопіть сусідню ділянку ареоли і точно так само притисніть. Здійснюючи ритмічні вдавлення, пересувайтесь за годинниковою стрілкою і повністю спорожніть обидві груди. При зціджуванні не можна стискати сосок, сильно здавлювати або відтягувати груди, т.к. це може привести до пошкоджень і травм залози. Час ручного зціджування не повинно перевищувати 10 хвилин.

Сьогоднішні годують мами мають у своєму розпорядженні і механічні або електричні молоковідсмоктувачі. Деякі мами вважають зціджування за допомогою молокоотсоса дуже зручним варіантом, а інші воліють зціджуватися вручну. Вибір залежить виключно від зручності і переваг годуючої мами. Можна відзначити, що всі якісні молокоотсоси прості у вжитку, але з їх допомогою можна легко зціджувати лише основну, передню частину молока. Залишилося в більш глибоких шарах молочної залози молочко мамі доведеться зціджувати руками. Перед кожним сцеживанием всі комплектуючі молоковідсмоктувача обов'язково необхідно стерилізувати.

Зціджене грудне молоко зберігає свої властивості протягом 10-14 годин поза холодильником, до 2 діб у холодильнику і не більше 7 діб в морозильнику.

Лактація — природний процес функціонування жіночого організму, а тому виникнення будь-яких неприємних симптомів (біль і припухлість молочної залози, неприємні відчуття при годуванні або зціджуванні) повинно стати приводом для звернення в жіночу консультацію за кваліфікованою допомогою чи порадою щодо грудного вигодовування.

Оставить комментарий или два

Пожалуйста, зарегистрируйтесь для комментирования.