Які продукти харчування підвищують тиск?

Які продукти харчування підвищують тиск?

Здавалося б, що на поставлене питання про підвищують тиск продуктах відповісти нескладно: перелік таких продуктів добре відомий.
 
продукти, що підвищують тиск

 
Проте ж із запропонованої формулювання випливає ще кілька досить серйозних проблем: чому підвищеного тиску приділяється окрема увага; який тиск вважати підвищеним, та й взагалі що-такий тиск. І лише отримавши хоча б короткі відповіді на всі ці питання можна робити якісь висновки.
 

ВООЗ про гіпертонії і про боротьбу з нею

 
Всесвітня організація охорони здоров'я вкрай стурбована ситуацією з гіпертонією в світі. За даними медичної статистики, гіпертонією на сьогоднішній день страждають не менше 60% населення планети (близько 10% молодих людей і близько 50% людей у ​​віці після сорока років).
 
Більшість людей, які страждають гіпертонією, роками не отримують не тільки належного, але хоч якого-небудь лікування. Через гіпертонії та її ускладнень щороку помирають багато тисяч людей в усьому світі, включаючи розвинені країни, але лікарські засоби і апарати для контролю тиску залишаються досить дорогими, а для жителів багатьох країн — і недоступними.
 
До того ж, знання населення з приводу гіпертонії і її небезпеки для життя залишаються недостатніми, хоча саме підвищений кров'яний тиск поряд з поширенням діабету і ожиріння — величезна загроза для людства.
 
ВООЗ виступила з ініціативою щорічно у другу суботу травня проводити Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією, і такий день проводиться у всіх країнах світу з 2005 року.
 
Лікарі називають гіпертонію «тихим вбивцею» і просять людей не забувати про важливість профілактики гіпертонії, про важливість своєчасного виявлення та лікування цього захворювання. ВООЗ вкрай стурбована, що вже більш ніж півтора мільярда людей на планеті хворі на гіпертонію, ще більше турбує те, що близько 45% людей не знають про свій діагноз.
 
Не секрет, що в боротьбі з гіпертонією можуть допомогти, особливо на ранніх стадіях, зміна способу життя і здорове харчування, і тому питання про харчування дійсно важливий.
 

 

Що таке артеріальний тиск і коли воно вважається підвищеним?

 
Всім відомо, що судини переносять кров від серця по всьому тілу. Серце, скорочуючись, подає кров в судини, а сила, з якою кров тисне на стінки кровоносних судин (артерій), — це і є тиск. Відповідно, підвищеним артеріальний тиск стає тоді, коли на судини (артерії) кров тисне сильніше, ніж у нормальному режимі.
 
Нескладно зрозуміти, що чим більше підвищується тиск, тим складніше для серця перекачувати кров, але ж серце дорослої людини кожну хвилину перекачує близько п'яти літрів крові, тобто більше 7 500 літрів за добу. А якщо тиск підвищений і для перекачування крові з'явилися перешкоди? Легко зробити висновок, що здоров'я або нездоров'я серца в чому залежить від артеріального тиску.
 
Треба зауважити, що, здавалося б, незначне підвищення артеріального тиску (всього на 10 мм ртутного стовпа) збільшує ризик серцево-судинних захворювань на 30%.  
 
Але виникає цілком закономірне питання: підвищення тиску — це дійсно так страшно? Адже, як свідчать результати досліджень і опитувань, багато людей навіть не знають, що тиск у них підвищений.
 
Що ж, питання зрозумілий, але ж зрозумілий і відповідь: індивідуальна реакція кожного організму може істотно відрізнятися від середньої норми, і незалежно від того, чи відчуває людина підвищений тиск, воно все одно завдає організму непоправної шкоди.
 
Якщо тиск підвищений, а тим більше, постійно, то порушення мозкового кровообігу розвиваються значно частіше (у сім разів), а від таких порушень до інсультів рукою подати; ішемічна хвороба серця розвивається частіше у чотири рази; судини ніг уражаються частіше вдвічі. ВООЗ і лікарі всього світу звертають увагу на те, що підвищений тиск може призвести, крім іншого, до ниркової недостатності і до  сліпоти.
 
Саме підвищений тиск може лежати в основі головного болю, запаморочень і загальної слабкості.
 
Отже, сила тиску крові на стінки судин — це і є артеріальний тиск (в медичних картах і в інших медичних документах це таємничі літери АТ).
 

 
При вимірюванні тиску враховуються два показники — «верхнє» тиск, воно ж систолічний, і «нижнє», Воно ж діастолічний.
 
Систолічний, тобто «верхнє», Фіксує тиск крові на стінки судин в той момент, коли серце виштовхує кров. Діастолічний, тобто «нижнє», Фіксує тиск крові під час паузи між ударами серця.
 
Який тиск вважається нормальним? На загальну думку лікарів-кардіологів усього світу, відправною точною слід вважати артеріальний тиск 120/80 мм рт. ст., яке називають ідеальним, або оптимальним.
 
Але оскільки що-небудь ідеальне зустрічається рідко, то межі норми розширені — не варто турбуватися, якщо артеріальний тиск вкладається в рамки 130/85 мм рт. ст .; якщо тиск вище — це вже привід для занепокоєння; а діагноз «Гіпертонія» лікар поставить, коли показники артеріального тиску перевищать 140/90 мм рт. ст.
 

Ситуативне та тимчасове підвищення АТ

 
тимчасове і ситуативне підвищення тиску
 
Однак підвищення артеріального тиску не обов'язково означає гіпертонію, тому що тиск може ситуативно підвищуватися і у здорових людей, наприклад, після фізичних навантажень, особливо інтенсивних; після їжі, особливо після рясної і нездорової (до 15 мм рт.ст.); якщо сечовий міхур переповнений або якщо людині боляче або холодно.
 
Лікарям відомо, а особливо добре це знають акушери-гінекологи, що артеріальний тиск помітно підвищується у жінок, які виношують дитину, — у вагітних тиск може підвищитися до 15-20 мм рт.ст. Ну, і не секрет, що деякі люди (особливо це чомусь стосується чоловіків) панічно бояться візитів до лікаря, і в результаті у них піднімається і температура тіла, і тиск — так звана «гіпертонія білого халата».
 
Крім того, є і непогана новина для людей зі зниженим тиском, які зазвичай намагаються нормалізувати своє АД за допомогою величезної кількості кави. Каву можна залишити в спокої або хоча б не пити його літрами: відомо, що тиск неодмінно підніметься, якщо постійно вдихати запахи хвойних дерев — ялини і сосни, так що варто звернути увагу на їх ефірні масла.
 

Чи можна вилікувати підвищений тиск?

 
На жаль, вилікувати можна тільки ранні стадії гіпертонії. Якщо тиск підвищений давно, тобто захворювання набуло хронічну форму, вилікувати його неможливо. Щоб якість життя при постійно підвищеному АТ не погіршувався, можна тільки контролювати тиск і змінити спосіб життя.
 
Англійці кажуть: «Коні дуже рідко страждають серцево-судинними захворюваннями, тому що коні не вживають спиртне, не курять, не їдять жирного і смаженого, всі коні вегетаріанці і будь кінь постійно займається фізичними вправами».
 
Що тут додати?
 
Всесвітня організація охорони здоров'я, турбуючись про зростання гіпертонії, назвала п'ять кроків, які допоможуть мінімізувати ризики виникнення високого артеріального тиску і зменшити його негативний вплив на людину.
 

  1. Перший крок — здорове харчування, що має на увазі здоровий спосіб життя; зменшення споживання солі (денна норма — менше чайної ложки солі, включаючи готові продукти); збільшення в раціоні кількості свіжих овочів і фруктів (не менше п'яти порцій на день); скорочення споживання жирів і особливо — жирів насичених.
  2. Другий крок — відмова від алкоголю або хоча б обмеження алкоголю однією порцією в день.
  3. Третій крок — постійна фізична активність (не менше півгодини на день); підтримання здорової ваги: ​​скидаючи кожні 5 кг зайвої ваги, людина нормалізує систолічний (верхнє) тиск від двох до десяти пунктів.
  4. Четвертий крок — відмова від тютюну і його впливу на організм.
  5. П'ятий крок — уникати стресів або управляти стресом за допомогою медитацій, достатньої фізичної активності та позитивного соціального спілкування. 

 

 

Продукти, що підвищують артеріальний тиск

 
Таким чином, стає зрозумілим, що для успішного управління артеріальним тиском необхідно переглянути свої харчові звички. Навіть ВООЗ у своїх рекомендаціях виносить здорове харчування на перше місце.
 
Клінічно доведено, що деякі продукти можуть негативно впливати на артеріальний тиск, тобто можуть його підвищувати. При підвищенні тиску від вживання таких продуктів, звичайно ж, краще зовсім відмовитися або хоча б вживати їх якомога менше.
 
При підвищеному АТ слід обмежити вживання солоних продуктів або навіть відмовитися від них. Справа в тому, що значний вміст солі в продуктах стає причиною збільшення кількості рідини (людина просто-напросто постійно хоче пити), а додаткова рідина збільшує об'єм крові, яку доводиться перекачувати серцю. В результаті тиск підвищується, навіть якщо кількість води, чаю, супів зменшити до мінімуму.
 
всі солоні продукти підвищують тиск
 
Поза всяких сумнівів, тиск здатні підвищити солона риба; сало; гриби; маслини і оливки; солоні огірки; квашена капуста; копченості; овочеві та рибні консерви.
 
Наступне питання — необхідну кількість води. Деякі дослідження підтверджують, що при гіпертонії кількість води, яка надходить в організм за добу, слід зменшити до не більше півтора літрів.
 
В інших дослідженнях доведено, що кількість води зменшувати не можна, оскільки з водою виводяться відходи життєдіяльності клітин в організмі, вода бере активну участь в обміні речовин, вода необхідна для правильної роботи шлунково-кишкового тракту, тому фізіологічна норма, яка дорівнює двом–двом з половиною літрам на добу, обов'язкова навіть при підвищеному АТ. У будь-якому випадку, треба пам'ятати, що добова норма споживання води включає не тільки чисту воду, а й воду в складі різних страв, а також чай, кава та інші напої.
 
Давно відомо, що артеріальний тиск підвищують продукти з високим вмістом кофеїну.
 
кофеїн підвищує тиск
 
Причому в цей список входить не тільки каву, але і какао, чай (і чорний, і зелений) і шоколад. Треба нагадати, що кількість кофеїну ні в якому разі не визначається кольором чайного настою: колір настою зеленого чаю набагато світліше, але кофеїну в зеленому чаї більше приблизно в чотири рази (точні цифри залежать від сорту).
 
Підвищується артеріальний тиск і при упортебленіі морозива, тортів, тістечок з масляним кремом, здоби.
 
морозиво, торти, тістечка підвищує тиск
 
Окремо слід зупинитися на вживанні алкоголю. Існує думка, що алкоголь розширює судини, тому при гіпертонії може навіть виявитися корисним. Але це помилка, яка може коштувати дуже дорого — навіть життя.
 
алкоголь підвищує тиск
 
Справа в тому, що алкоголь розширює судини тільки спочатку і короткочасно. Потім судини різко звужуються, відповідно, АТ підвищується, причому різко і стрімко. При підвищеному тиску алкоголь повністю і рішуче протипоказаний.
 
При плануванні свого меню люди з підвищеним АТ повинні пам'ятати, що молочні продукти краще вибирати з невисоким вмістом жирів; меню повинна якомога частіше прикрашати риба; якщо йдеться про м'ясо, то відповідними можна рахувати телятину, нежирну яловичину, куряче філе або філе індички, при виборі свинини слід зупинятися на нежирних частинах; тваринні жири в раціоні дожни поступитися місцем рослинним, а серед рослинних жирів краще вибирати нерафінована олія, а особливо добре — оливкова олія першого холодного віджиму.
 
При підвищеному артеріальному тиску слід відмовитися від будь-якого фаст-фуду, оскільки вміст солі і жирів в стравах з фаст-фуду перевищує будь-які норми в кілька разів.
 
фас-фуд підвищує тиск
 
Одна з головних рекомендацій — харчування має бути не дуже калорійним. Досвід показує, що у багатьох людей, що страждають підвищеним АТ, вага перевищує норму. Саме тому зайву вагу треба намагатися зменшити — навантаження на серце відразу ж знизиться. Результати більше двадцяти досліджень підтверджують, що навіть незначне зниження ваги (близько 5%) помітно знижує і систолічний, і діастолічний тиск.
 
Таким чином, в «групу ризику» потрапляють жирні молочні продукти (жирні молоко, сметана, кефір, сир; вершкове масло, тверді сири); кондитерські вироби (в тому числі морозиво); жирне м'ясо і жирна птиця, субпродукти, м'ясні напівфабрикати; рибна ікра, креветки, краби, раки. Однак це не означає, що від усіх цих продуктів доведеться відмовитися беззастережно: іноді шматочок сиру, маленька пачечка морозива в спеку — чому б і ні? Але шматочок повинен бути невеликим, а пачка морозива одна і, зрозуміло, далеко не кожен день.
 

А якщо тиск треба підвищити?

 
Однак бувають випадки, коли тиск тримається нижче норми — це так звана гіпотонія, коли артеріальний тиск падає до досить низьких показників, наприклад, 90/60 мм рт.ст. У таких випадках артеріальний тиск, звичайно, треба підвищити.
 
З смачного: пропустити через м'ясорубку сушені яблука, волоські горіхи, чорнослив і курагу, додати мед і сік лимона. Столова ложка цієї суміші перед їжею при зниженому АТ повинна допомогти.
 
Підвищують тиск настойки елеутерокока, звіробою, женьшеню, лимонника.
 
А що з приводу харчування? При гіпотонії, коли тиск треба підвищувати, дуже важливі система і режим харчування, спосіб життя. А продукти в цьому випадку, хоч і теж дуже важливі, мають не першорядне значення.
 

 
При гіпотонії, щоб підняти АД ближче до нормальних показників, необхідно їсти невеликими порціями, але досить часто, намагатися частіше пити щось тепле або гаряче.
 
Не варто дотримуватися правила не є за кілька годин до сну — у випадку з гіпотонією поїсти б треба години за півтори до відбою. Звичайно, пізній вечеря повинна бути дуже легким: нежирна рибка і салат, або смузі, або зерновий хлібець з нежирним кефіром, але такий вечерю обов'язковий.
 
Дієти та розвантажувальні дні категорично не для гіпотоніків, кохана жіноча фраза про «не їм після шести» — відмінний спосіб наблизити напад гіпотонії. Отже, часте, але необільное харчування, багато теплого і гарячого пиття і ніяких дієт.
 
Вибираючи питво при гіпотонії, слід пам'ятати, що треба відмовитися від пакетованих соків, від будь-яких газованих напоїв і від какао, яке може знижувати тиск ще більше, якщо пити його часто. З приводу кави можна зробити одну ремарку: навіть найкращий кава підвищує тиск не більше ніж у третини гіпотоніків.
 
Які продукти дозволені при зниженому тиску? Звичайно ж, в меню повинні бути риба, м'ясо, різні овочі, крупи, різноманітні приправи, мед.
 
Слід уникати чіпсів, сухариків, гамбургерів та інших снеків і фаст-фуду, оскільки така їжа може виявитися занадто жирної, що дасть непотрібну нагружку на печінку та органи ШКТ.
 
Можливо, для когось наступне повідомлення здасться сумним, проте темний шоколад у великих кількостях теж здатний знизити АТ, тому гіпотонікам краще обмежитися декількома шматочками.
 

Висновки

 
Таким чином, виявилося, що питання підвищення артеріального тиску абсолютно неоднозначний, оскільки одним людям таке підвищення небезпечно, а іншим просто необхідно.
 
Але можна зробити і один загальний висновок: нормальний тиск, нехай навіть і не еталонне, досягається здоровим способом життя, що, крім іншого, включає і правильне харчування: багато фруктів і овочів, риба, нежирне м'ясо, здорові жири, відмова від фастфуду, алкоголю і куріння.
 
Безперечно, здоровий спосіб життя дуже важливий при будь-якому захворюванні, але у випадку з артеріальним тиском правильний спосіб життя творить просто чудеса.

Оставить комментарий или два

Пожалуйста, зарегистрируйтесь для комментирования.