Як зберігати зціджене молоко

Порція молока становить 120-150 грам і зціджує за один раз з однієї або з обох грудей, якщо ви почнете цедіться через 15-20 хвилин знову, то це вже буде інша порція молока. Змішувати молоко, зціджене в різний час не можна. Не можна заморожувати і розморожувати повторно молоко. Не можна доливати свіже молоко в заморожене. При зціджуванні та зберіганні молока ретельно з милом мийте руки, деталі молоковідсмоктувача, стерилізують ємності для зберігання.

Жіноче молоко виглядає дещо інакше, ніж коров'яче. По-перше, воно неоднорідне, при відстоюванні воно поділяється на 2 шари: верхній жовтуватий шар — це жирне молоко і нижній блакитно-білий — переднє більш водянисте. При струшуванні пляшечки, молоко стане знову однорідним. Жіноче молоко має солодкий смак і кілька солодкуватий запах. Після морозилки деякі мами скаржаться, що молоко починає віддавати мильним запахом, і дитина не хоче його пити. Всі звичайно залежить і від якості заморозки, і від того, як мама харчується, тому кожна окрема порція грудного молока має свій унікальний склад і може відрізнятися смаком, кольором і запахом.

Тепер поговоримо безпосередньо про зберігання зцідженого грудного молока.

Без холодильника, при кімнатній температурі до 25 градусів молоко може зберігатися до 6 годин, в прохолодній кімнаті або на вулиці при температурі до 20 градусів — до 10 годин. При температурі до 15 градусів — добу (24 години). З цих показників ви можете розрахувати, як наприклад, зберігати молоко, зціджене на роботі або взяте з собою в поїздку. Щоб зберегти температуру молока під час прогулянки зручно використовувати спеціальні термоси для пляшечок.

Термін зберігання зцідженого молока в холодильнику становить до 8 днів, але зберігати не в дверцятах, а глибоко на полиці, температура холодильної камери 0 ... +4 градуси. Обов'язково стерилізуйте посуд і записуйте дату і час зціджування. Перед тим, як дати молоко крихітці спробуйте його на смак, оцініть запах. Охолоджене молоко зберігає більше корисних речовин, ніж заморожене, тому якщо ви знаєте, що порція буде випита в найближчі дні, то краще зберігайте пляшечки в холодильнику. Заморозити можна тільки ту порцію, яка стояла в холодильнику не довше доби.

Заморожувати потрібно тільки свіже молоко, перед тим як ставити в морозилку його охолоджують 1-2 години в холодильнику. На ємності з молоком приклейте таблички з датою зціджування. Після розморожування молоко придатно 24 години за умови, що воно стоїть у холодильнику. У стаціонарній камері глибокої заморозки (deep frieze) молоко може зберігатися 6 місяців. В окремій морозилці з дверцятами, розташованої під або над холодильником, при температурі — 16 ... -19 градусів — до 3 місяців. У морозильнику без дверцят, який знаходиться всередині холодильника — до 2 тижнів. Зберігайте ємності з молоком в глибині морозилці, щоб на пляшечки менший вплив справляло часте відкривання і закривання дверцят.

Розморожують і підігрівають молоко так: в ємність з теплою водою або під струмінь теплої води поміщають пляшечку з молоком. Нагрівати грудне молоко на вогні в каструльці не можна, пастеризація і кип'ятіння зведуть нанівець всі його корисні властивості. Не можна підігрівати молоко і в мікрохвильовій печі.

Звичайно, зціджене молоко не замінить годування груддю, але воно зберігає багато корисних речовин і однозначно краще штучних замінників і сумішей.

Оставить комментарий или два

Пожалуйста, зарегистрируйтесь для комментирования.