Харчування годуючої мами після пологів

 

Харчування годуючої мами після пологів повинна виконувати 2 головні завдання:

  • по-перше, воно має бути максимально збалансовано під потреби зростаючої людини,
  • по-друге, сама мама повинна відновитися після пологів і прийняти минулі форми.

    Годує мама не має права сидіти на дієті, а значить, її раціон треба побудувати на поживних, але водночас не висококалорійних продуктах. Не можна забувати про рідини, добовий обсяг її споживання має становити 1,5 — 2 літри. Розглянемо основні види продуктів, які обов'язково повинні бути присутніми в меню мами, яка годує грудьми.

    1. Молочні продукти. До них відноситься молоко, кефір, йогурт, кисле молоко, ряжанка, сир. Норма споживання цих продуктів складає 0,5 літра, сиру — 200 гр. на добу. Всі вони багаті вітамінами, мікроелементами, які роблять якісніше материнське молоко і в теж час, змушують правильно працювати кишечник мами, попереджаючи виникнення запорів. Краще брати молочні продукти з вмістом жирів 1%, вони підійдуть ідеально. І, зауважте, ніякої згущеного молока та інших сурогатів.

     

    2. М'ясо. Основне джерело білка обов'язковий в щоденному раціоні, це важливо для зростаючого малюка. М'ясо має бути пісним, без жирових включень, виключається свинина, а з курки знімається шкурка. Малюки важко реагують на смажені продукти, тому м'ясо краще вживати вареним, або запеченим на грилі або решітці. Денна норма його споживання становить 200 гр.

     

    3. Овочі. Джерело незамінних вітамінів і мінералів, рослинна клітковина благотворно впливає на організм жінки, гармонізуючи обмінні процеси і повертаючи мамам минулі форми. Овочі обов'язковий продукт в раціоні годуючої мами. Їх добова норма складає 600-800 гр. Тільки не можна їх їсти відразу багато, краще розбити на 5-6 прийомів, так краще для малюка. І, пам'ятайте, багато сирі овочі, особливо капуста, викликають газоутворення. Припущені на пару або запечені на грилі овочі — ідеальний варіант для обох.

     

    4. Фрукти. Смачні і корисні одночасно. Норма їх споживання становить 300-500 гр. в день. Фрукти не повинні бути екзотичними. Наші рідні яблука, груші цілком підійдуть. Фрукти годуюча мама повинна споживати з обережністю, невеликими порціями, щоб не викликати у малюка розлад стільця. Ягоди краще зовсім не вживати, щоб не викликати алергії у дитини.

     

    5. Хліб. У меню його присутність обов'язкова, причому не менш 400 гр. на добу. У хлібі знаходиться багато незамінних вітамінів, особливо групи В, які благотворно впливають на нервову систему жінки, що важливо для попередження післяпологової депресії.

     

    6. Масла. Вони теж мають право бути до 50гр. на добу. З тваринних жирів — вершкове, з рослинних — оливкова або соняшникова.

     

    7. Крупи. Важливий продукт харчування годуючої мами після пологів. Денна норма найрізноманітніших круп — 100 гр. Вони збагачують організм матері і дитини корисними вуглеводами, які дають енергію для росту і розвитку малюка і мамі для догляду за ним.

     

    8. Риба і яйця. Містять в собі масу білка і мінімум жирів, причому риб'ячий жир містить вітамін D, так необхідний для профілактики рахіту у дитини. Добова норма риби — 200 гр., Яєць, курячих — 1 шт., Перепелиних — 3 шт.

    Харчування годуючої мами після пологів має бути організовано невеликими порціями 6 разів на день. Якщо дуже хочеться їсти, не поспішайте зробити бутерброд, краще попити води, мінеральної без газу, або перекусити фруктами.

  • Оставить комментарий или два

    Пожалуйста, зарегистрируйтесь для комментирования.