Рецепти страв дітям до року
Корисний буде і сyп-пюре з набору овочів. Капусту, картоплю, моркву або інші овочі, ретельно промиті, варяться до готовності, потім ретельно протираються, розбавляються злитим відваром овочів і знову проварюються. У самому кінці варіння додається тваринне масло, мoлoко, морквяний сік. Отримана маса збивається в блендері або за допомогою міксера. Смачний і корисний суп готовий.
Дуже важливо раз на тиждень давати малюкові печінку. Промиту і кілька разів пропущену через м'ясорубку, її модно додати в готовий овочевий відвар, проварити 10 хвилин, а потім всю масу ретельно подрібнити, використовуючи сито, покласти вершкове масло і збити. Такий суп не допустить у дитини появи анемії.
У раціоні дитини до 1 року як і раніше провідне місце займають каші. Але рецепти страв дітям до року можна ускладнити.
Дуже живильної вийти каша з манки, приготовленої на овочевому бульйоні. Для цього картоплю, моркву, капусту і цибулю варять під кришкою до повного розварювання. Розварені овочі протирають, вливають овочевий бульйон, що залишився від варіння і молоко. Коли отримана маса закипить, в неї акуратно всипають манну крупу. Перед їжею блюдо присмачують цукром і вершковим маслом.
Сподобається малюкові і красива манна каша з помаранчевим відтінком. Для цього в манку, зварену на цілісному молоці, досить додати свіжовичавлений морквяний сік і вершкове масло. Красива, смачна, ситна і вітамінна каша піде на користь будь-якому малюку.
Дитині, якій скоро виповниться рік, корисно м'ясо.
М'ясні фрикадельки легко засвоюються і забезпечують маленької людини потрібним запасом корисних речовин.
Для приготування фрикадельок з м'яса або птиці молоду телятину, індичку або курку кілька разів подрібнюють в м'ясорубці, змішують із заздалегідь збитим яєчним білком. Отриману масу розбавляють молоком, потім на мокрій обробній дошці руками, змащеними яєчним білком, формують крихітні фрикадельки. Їх досить відварити в киплячому бульйоні 10 хвилин. Гарні вони з гарніром, в супі або як окрему страву.
Парові котлети корисні навіть дорослим, тим більше, крихтах до одного року.
Для їх приготування потрібно мелкомолотого яловичина, молоко і яєчний білок. З отриманої суміші потрібно зробити порційні котлети, обваляти їх у сухарях і розмістити в каструлі, додавши ложку бyльона, овoщного отвaра або мoлока. Готувати на водяній бані.
Дешеве, корисне і незвичайне блюдо — пюре з мізків. Мізки варять до готовності зі спеціями, подрібнюють в блендері або через сито, змішують з вершками і знову кип'ятять. Страва готова.
Смачні збалансовані страви, приготовані люблячою мамою, допоможуть малюкові вирости міцним і здоровим.