Що можна і не можна їсти мамі, що годує

Про те, що можна і не можна їсти мамі, що годує, потрібно знати ще до народження дитини, щоб бути готовою відмовитися від якихось продуктів. Добова потреба під час годування грудьми збільшується на 300-500 ккал.

У першу чергу, варто зауважити, все, що їсть годує грудьми жінка — це має бути свіжим, без консервантів і хімічних добавок. Щодо заборонених продуктів в даний час медики ведуть багато суперечок. Однозначно, слід повністю виключити алкоголь і продукти, здатні викликати у малюка алергічну реакцію: шоколад, цитрусові і мед. Як це не здасться дивним, але варто обмежити вживання в їжу молочних продуктів, так як вони можуть негативно відбитися на травленні дитини і викликати алергічні реакції. Вводячи в свій раціон нові продукти, робіть це акуратно, невеликими порціями, при цьому спостерігайте за станом здоров'я дитини.
Найважливішими в цьому плані є перші три тижні життя дитини, коли його травна система тільки починає звикати до нової для нього їжі.

На якийсь час годувальниці варто забути і про гострі приправах, соусах, жирної їжі і маринадах. Газовані напої краще замінити соками. З раціону слід виключити овочі та фрукти, які сприяють підвищеному утворенню газів в кишечнику, в їх числі горох, капуста, виноград, редис, яблука та інші. У перші пару місяців життя малюка краще не вживати в їжу ягоди і фрукти, що мають червоний колір, ікру і копченості. Птицю їсти можна і навіть потрібно, а от від бройлерних курей варто відмовитися, так як виробники нерідко годують їх всякими хімічними добавками.
Якщо мама дуже любить каву, вона може випити з ранку неміцний напій з додаванням молока, але ні в якому разі цього не потрібно робити в другій половині дня. Інакше активні речовини перейдуть у молоко і дитина буде неспокійно спати.

Здавалося б, така кількість винятків не залишає мамі нічого смачного. Однак це далеко не так.
Не тільки можна, а й треба щодня в раціон годуючої мами включати різні каші, вони сприятливо впливають і на організм жінки, і малюка. Якщо у дитини спостерігаються запори, то рисову кашу слід виключити. М'ясо та рибу нежирних сортів можна готувати по-різному: варити, запікати, тушкувати. Те ж саме стосується і овочів. Заправляти салати краще не жирною сметаною і майонезом, а рослинним маслом. Крім того, можна включати в щоденний раціон тверді сири і сир. Макарони і каші небажано заправляти гострими і жирними соусами. Тефтелі, сирники, вареники, млинці, котлети — все це та багато іншого можна їсти годувальниці. А от яйця найкраще готувати у вигляді омлету 2-3 рази на тиждень.

З напоїв перевагу варто віддавати компотам із сухофруктів, негазованої мінеральної воді, чаю. Можна жінці пити і безалкогольне пиво. Тільки дивитися, щоб у ньому не містилося всякого роду консервантів.

Якщо жінці хочеться перекусити між основними прийомами їжі, можна з'їсти сир, житні дієтичні сухарики, свіжі або заморожені фрукти, сирі і відварені овочі. Тільки намагайтеся не переїдати, інакше потім доведеться боротися із зайвими кілограмами, а це не завжди буває легко зробити.

Оставить комментарий или два

Пожалуйста, зарегистрируйтесь для комментирования.