Анемія: ознаки народне лікування

Анемія: ознаки і народне лікування

Слово «анемія» походить від грецького αnu;αιmu ;?α, Тобто недокрів'я. Треба відразу ж сказати, що недокрів'я не має на увазі недостатня кількість крові в організмі, а мова йде про те, що кров при стані анемії має нижчі показники життєво важливих компонентів — гемоглобіну та еритроцитів.
 
Сучасна медицина вважає, що анемія — це не якесь окреме захворювання, а клінічні гематологічні синдроми, які мають спільні особливості (зокрема все те ж зниження гемоглобіну та зменшення кількості еритроцитів, тобто червоних кров'яних тілець). Тобто анемія може з'являтися при багатьох захворюваннях різних органів і систем організму, а також при травмах, що тягнуть за собою значні крововтрати.

 
Загальною ознакою анемії можна вважати занепад сил, втрату усілякого інтересу до життя і загальну слабкість. А прикметник «анемічний» означає слабенький, кволий (згадайте, наприклад, вираз «анемічний квітка»). На жаль, навіть в третьому тисячолітті анемія не стала рідкісним явищем, тому не завадило б знати про неї більше.
 
Залізодефіцитна анемія

Зовнішні ознаки анемії

 
У сучасних умовах наявність анемії можна без особливих складнощів визначити за результатами звичайних клінічних аналізів крові. Однак як же запідозрити, що не все гаразд і не завадило б звернутися за лікарською допомогою і пора здати аналізи?
 
Існує кілька зовнішніх ознак, наявність яких має насторожити і привести до думки про те, що з організмом не все гаразд саме в сенсі анемії, або, як її називають, недокрів'я.
 

  1. По-перше, при анемії завжди знижується емоційний тонус — відсутні якісь яскраві реакції на що б то не було.
    Людини постійно супроводжує відчуття втоми, яке не залежить ні від фактичного навантаження, ні від кількості сну і відпочинку, людина постійно роздратований без явних на те причин, весь час напружений або, навпаки, апатичний і байдужий до всього. 
     
  2. У народі в таких випадках кажуть, що все стає байдужим і нічого не радує. Іноді цей стан намагаються «списати» на якісь життєві проблеми, на негаразди на роботі або в особистому житті, однак у такому випадку психоемоційний стан досить швидко приходить в норму, на відміну від анемії.
     
  3. По-друге, негайно страждає зовнішність — шкіра, волосся, нігті. Шкіра стає неприємно блідою, блідими стають і губи, причому аж до синюшности.

    Крім того, шкіра стає сухою і млявою, і ніякі спроби привести шкіру в порядок не дають скільки-небудь помітного або тривалого результату.

    Нігті і волосся починає постійно ламатися, яким би ретельним ні догляд, і стає тьмяним і млявими, що викликається недостатньою кількістю кисню в крові.
     
  4. По-третє, з'являються задишка і тахікардія (прискорене серцебиття), причому навіть тоді, коли ніяких явних причин для цього немає, тобто без будь-якої хоч скільки-небудь істотного фізичного навантаження.
    Люди характеризують такий стан як повна відсутність сил. Крім того, здається, що абсолютно слабшають м'язи: лікарі говорять про м'язової гіпотонії, тобто про стан, коли м'язовий тонус знижується, а м'язова сила зменшується.
     
  5. По-четверте, помітно знижується апетит, втрачається всякий інтерес до їжі, і навіть улюблені раніше ласощів не викликають ні найменшого інтересу.
    Крім того, з'являються різні травні розлади, стілець без всяких видимих ​​причин стає нестійким (діарея чергується з запором, причому і одне, і інше не має жодних передумов). З'являється нетримання сечі, особливо при чханні або при сміху.
     
  6. По-п'яте, частішають гострі респіраторні захворювання, які починаються без будь-яких видимих ​​причин і абсолютно несподівано, що дозволяє говорити про зниження імунного статусу. Також навіть при самому ретельному дотриманні гігієни ротової порожнини стають частими стоматити, навіть якщо раніше їх ніколи не було.

 
Що стосується дітей і ознак анемії у дітей, то, крім загальних ознак, у дітей часто трапляється нічне нетримання сечі, а також спостерігається відставання і в емоційному плані, і в психічному розвитку, часто спостерігається відставання за основними фізичними показниками.
 
Стає зрозумілим, що анемічні стани являють собою серйозну небезпеку, і особливо небезпечні такі стани для дітей, для людей похилого віку та для  ослаблених людей з важкими або хронічними захворюваннями.
 

Причини, що викликають анемію

 
Анемія, тобто недокрів'я, — це ні що інше, як недолік в крові гемоглобіну. А саме гемоглобін переносить кисень по всіх тканинах організму. Тобто недокрів'я викликається саме нестачею кисню в клітинах всіх органів і систем.
 
Для того, щоб кисень у достатній кількості потрапляв у кожну клітину, його туди повинна доставити кров, а якщо ще точніше, то гемоглобін, який не мислимо без заліза.
 
Треба відзначити, що метали в людському організмі відіграють величезну роль і без них існування організму просто неможливо. Здавалося б, кількість заліза в організмі просто мізерна, проте життя без нього дійсно неможлива.
 
Таким чином, причиною анемії може вважатися нестача в організмі саме заліза, що тягне за собою недолік гемоглобіну і, як наслідок, недостатнє постачання організму кров'ю.
 

Симптоми анемії

 
симптоми анемії
 

Залізо в організмі людини

 
Людина народжується, маючи в своєму організмі від 340 до 400 мг заліза, кількість заліза в організмі дорослої, звичайно ж, збільшується (практично в десять разів) і досягає приблизно 4 грамів (від 2 до 5 г).
 
Саме цей мікроелемент забезпечує перенесення кисню і кисневий обмін у всьому організмі. Тобто кров збагачується киснем у легенях після вдиху, потім переносить кисень по всьому організму, забирає з клітин вуглекислий газ і переносить його назад до легенів, звідки він і віддаляється під час видиху.
 
Звичайно, це досить спрощена схема, однак вона дає можливість уявити собі цикл руху кисню по організму. А вже про важливість кисню і говорити не варто, оскільки відомо, що без кисню людський організм не може прожити навіть протягом декількох хвилин, адже енергія для життєдіяльності кожної клітини організму забезпечується біохімічними реакціями, які неможливі без участі в них кисню.
 
кров людини при анемії
 
А кисень потрапляє в клітини завдяки спеціальному белковому з'єднанню, яке ми знаємо як гемоглобін.
 
Цікаво! Гемоглобін вперше виявив німецький дослідник Р. Хюнефельд в 1839 році під час досліджень еритроцитів (червоних кров'яних тілець).
 
Відомо, що молекула гемоглобіну складається з двох частин: власне білкову молекулу називають глобіном, а ось гем — це небілкова структура, вбудована в глобин. А в середині гема знаходиться іон заліза, який і переносить кисень, при цьому не окислюючись.
 
Цікаво! Червоний колір крові пояснюється ні чим іншим, як з'єднанням кисню із залізом.
 
Вчені під час досліджень крові і гемоглобіну зокрема з'ясували, що кисень до клітин організму переноситься саме гемом, який містить залізо, а ось виводить вуглекислоту інша частина гемоглобіну — глобин.
 
Цікаво! «Найбільш приголомшливе в світі речовина», — так сказав про гемоглобіні відомий англійський вчений-фізіолог Дж. Баркрофт.
 
Відомо, що деяка кількість кисню в організмі зберігається «про запас», На випадок підвищених навантажень, у тому числі і фізичних, і психологічних. Кисневі запаси в організмі зберігаються в іншому білку, який теж містить гем (відповідно, і залізо) — в миоглобине.
 
Недостатній рівень заліза в організмі стає причиною недостатньої кількості гемоглобіну, що, в свою чергу, тягне за собою розвиток так званого недокрів'я, або залізодефіцитної анемії (ЗДА).
 

Кілька фактів про залізо в організмі людини

 норма і стадії анемії

  1. Для дитини до п'яти років нижня межа нормальної кількості гемоглобіну — 110 г / л. Якщо кількість гемоглобіну в крові менше, лікар поставить діагноз «анемія».
  2. Для дітей, які старші п'яти років, і для дорослих нижня межа рівня гемоглобіну в крові — 120 г / л. При більш низьких показниках йтиметься про анемію.
  3. Якщо організм не отримує достатню кількість заліза, то він починає використовувати наявні запаси. Якщо такий прихований дефіцит цього найважливішого мікроелемента не буде ліквідовано, то організм почне витрачати резерви з м'язових тканин, волосся, нігтів, слизових оболонок і з інших систем і органів. Якщо закінчаться і ці ресурси, а недолік залоза не заповнюється, то відбувається порушення процесу синтезу гемоглобіну і настає залізодефіцитна анемія.
  4. 2/3 заліза, яке є в організмі людини, міститься в крові, решта залізо знаходиться в різних тканинах організму і у внутрішніх органах (переважно в печінці).
  5. Залізо, яке надходить в організм з їжею, переносить з кишечника в кровоносні судини транспортний білок трансферин.
  6. Велика частина заліза транспортується в кістковий мозок, де і утворюються червоні кров'яні тільця (еритроцити).
  7. Червоні кров'яні тільця живуть близько 120 діб, а потім замінюються на інші такі ж.
  8. Деяка незначна частина заліза зберігається в печінці і в селезінці.
  9. Залізо необхідне для утворення міоглобіну, який містить запас кисню в організмі, і для утворення ферментів, які забезпечують тканинне дихання.
  10. З того заліза, яке надійшло в організм з їжею, засвоюється приблизно 10%, тобто для отримання 1 мг заліза (добова втрата заліза організмом дорослого чоловіка) необхідно отримати з продуктів 10 мг заліза, що і складає добову потребу в цьому мікроелементі.
  11. Організм засвоює не всі види заліза, які містяться в продуктах харчування.
  12. Добова потреба в залізі жіночого організму становить близько 18 мг.
  13. При інтенсивних фізичних навантаженнях потреба в залозі збільшується приблизно в півтора рази.
  14. Для вагітних жінок добова норма заліза зростає до 30-33 мг (у другій половині вагітності).
  15. При залізодефіцитної анемії для заповнення необхідного заліза можуть знадобитися спеціальні залізовмісні препарати.

 
Увага! Прийом будь-яких препаратів можливий тільки за призначенням лікаря, який вивчив результати всіх необхідних клінічних аналізів.
 

Як запобігти залізодефіцитну анемію?

 

  1. Перш за все, необхідно забезпечити правильне здорове харчування, при якому в організм надходить достатня кількість заліза.
  2. При формуванні принципів свого харчування з урахуванням потреби організму в залозі слід пам'ятати, що залізо набагато краще засвоюється з продуктів тваринництва, ніж з рослинних продуктів. З продуктів тваринного походження може засвоюватися до 40% міститься в цих продуктах заліза.
  3. Для кращого засвоєння заліза необхідний вітамін С, тому будь-яке м'ясо краще поєднувати, наприклад, з капустою або з болгарським перцем. Також для засвоювання заліза необхідна фолієва кислота.
  4. Чай і кава містять велику кількість танінів і знижують рівень засвоєння заліза організмом. Тому відразу ж після обіду небажано пити чай або каву, які завадять засвоюватися залозу. Краще віддати перевагу соку, морсу, компоту, які містять достатню кількість вітаміну С.

 

 

Лікування залізодефіцитної анемії народними засобами

 
Якщо діагноз ЗДА (залізодефіцитна анемія) вже поставлений, то всі необхідні рекомендації і призначення може здійснити тільки лікуючий лікар, який знає загальний стан організму і може визначити лікування, необхідне в конкретному випадку.
 
Проте в деяких випадках лікар може зупинитися на зміні принципів харчування і порекомендувати вживання продуктів, які багаті залізом.
 

  1. Перша група продуктів, багатих залізом, це так зване червоне м'ясо, тобто яловичина і телятина, свинина, а також м'ясо качки.
  2. Друга група — печінка, причому це може бути печінка свиняча, яловича або качина.
  3. Третя група — м'ясо кролика та індички, які вважаються дієтичними, проте ж можуть бути корисними і при анемії.
  4. Четверта група залізовмісних продуктів — яєчний жовток, який просто необхідний при боротьбі з анемією, викликаної залізодефіциту.
  5. П'ята група — морські їстівні устриці або молюски, равлики. Морська риба, бажано жирних сортів, наприклад, горбуша або скумбрія.
  6. Шоста група — крупи, включаючи необроблену вівсянку і гречку; сочевиця; квасоля (перевагу краще віддавати червоної квасолі).
  7. Сьома група продуктів включає овочі, особливо корисна червоний буряк.
  8. Восьма група залізовмісних продуктів — сухофрукти, в тому числі не тільки «не наші» фініки, родзинки і курага, але й цілком звичні для нас яблука, чорнослив і груші.
  9. Дев'ята група включає свіжі фрукти, в тому числі персики, інжир, всі сорти яблук і груш, всі сорти абрикос, слив, всі сорти винограду, черешню, гранат.
  10. Десята група — горіхи, серед яких особливо виділяються волоські.

 
Оскільки для того, щоб організм добре засвоював залізо, необхідна достатня кількість вітаміну С і фолієвої кислоти, то під час прийому їжі, багатої на залізо, слід забезпечити надходження в організм і вітаміну С, і вітаміну В9, тобто фолієвої кислоти.
 
Джерелом вітаміну С під час будь-якого обіду можуть стати овочі, зелень, цитрусові, ягоди та інші продукти. Фолієва кислота у великих кількостях міститься в листових зелених овочах і в хлібі з муки грубого помелу.
 
Увага! Багаті кальцієм молочні продукти заважають засвоєнню заліза.
 
Втім, залізо заважає повноцінно засвоюватися кальцію. Наприклад, гречана каша з молоком — не найкраща ідея для поповнення організму залізом з гречки або кальцієм з молока, оскільки в такому поєднанні не зможе засвоїтися ні кальцій, ні залізо.
 
Увага! Групу ризику по залізодефіцитної анемії складають прихильники вегетаріанства і люди, які протягом тривалого періоду часу дотримуються строгих і незбалансованих дієт.
 
Таким чином, кращий спосіб уникнути анемії або вилікувати її — це здоровий спосіб життя і здорове харчування. Оскільки відомо, що залізодефіцитна анемія — це не самостійне захворювання, а тільки один із симптомів якогось патологічного стану організму, то при підозрі на анемію треба негайно звернутися до лікаря для встановлення діагнозу та лікування основного захворювання.
 

 
Одночасно слід переглянути своє харчування і забезпечити в меню достатню кількість залізовмісних продуктів, які дійсно допоможуть в боротьбі з анемією.       
 
Що ж стосується народних способів лікування анемії, то це, абсолютно однозначно, здорове харчування та здоровий спосіб життя, що включає відмова від шкідливих звичок, достатнє перебування на свіжому повітрі, достатні і регулярні фізичні навантаження.
 

Відгуки та висновки

 
Схоже, залізодефіцитна анемія відноситься саме до тих захворювань, які можна вилікувати просто їжею, якщо ставитися до їжі правильно. Але ж і отримати залізодефіцитну анемію можна точно так само — «завдяки» харчуванню.
 
І якщо не хочеться потім ковтати залізовмісні препарати, то краще не ковтати в поспіху невідомі науці «шедеври» вуличного фаст-фуду і не організовувати собі триразове харчування за принципом «понеділок-середа-п'ятниця», А пам'ятати про те, що людина є те, що він їсть.
 
У випадку з залізом і з залізодефіцитною анемією це виправдовується на всі сто відсотків. Але хіба погано з'їсти на сніданок вівсянку з горіхами і родзинками? Хіба не порадує в обід симпатична і ароматна відбивна? Хто сказав, що здорове харчування — це несмачно? Шматочок политою лимоном червоною рибки з овочевим салатом — ідеал середземноморської дієти і, крім того, запорука здоров'я.
 
Одним словом, залізодефіцитного стану майже завжди можна уникнути. А вже якщо уникнути його ніяк неможливо (не дай Бог, але, наприклад, при великих крововтратах), то такий стан потрібно намагатися поправити. Причому зробити це не так вже й складно, а навіть смачно!

Оставить комментарий или два

Пожалуйста, зарегистрируйтесь для комментирования.