Овес молоком від кашлю
Овес з молоком від кашлю
Іноді найпростіший, здавалося б, питання при найближчому розгляді розсипається на кілька дрібних, кожен з яких виявляється досить важливим сам по собі. Що таке кашель? Яким він буває і ознакою чого його слід вважати? Чому при кашлі може бути ефективним овес з молоком? Чи ефективно це засіб при будь-якому вигляді кашлю і чи має воно протипоказання?
Причому проблему можна деталізувати і далі, однак важливіше зрозуміти, чи варто «заморочуватися» з вівсом при наявності в аптечній мережі чималого арсеналу протикашльових засобів.
Що таке кашель?
Дуже важливо розуміти, що кашель відноситься до безумовних рефлексах, тобто це вроджена реакція організму на певні зовнішні обставини. При найближчому розгляді стає зрозумілим, що кашель можна вважати своєрідною захисною реакцією, тому що саме кашель очищає трахеобронхиальное дерево від мокротиння, слизу, гною, крові, пилу, а то й від шматочків їжі і забезпечує схоронність трахеобронхіального дерева для виконання його фізіологічних функцій.
Кашель — це складний та багатоетапний фізіологічний акт. Початок такого акта — глибокий вдих, який закінчується рефлекторним скороченням м'язів гортані, в результаті чого закривається голосова щілина. В цей же час тонус бронхіальної мускулатури підвищується, після чого черевні м'язи сильно скорочуються, намагаючись подолати опір закритій голосової щілини.
У момент скорочення черевних м'язів для подолання виниклої перешкоди внутрішньо грудний тиск різко підвищується і досягає вельми серйозних значень (іноді до ста міліметрів ртутного стовпа), і голосова щілина розкривається, в результаті чого відбувається видих, має форсований характер.
Цікаво! Під час кашлю швидкість повітряного потоку може досягати дуже серйозних значень, які можуть бути рівні швидкості звуку.
Оскільки кашель — це безумовний рефлекс, то в більшості випадків його слід сприймати як мимовільну фізіологічну реакцію. Однак кашель можна викликати і довільно, тобто свідомо.
Коли виникає кашель?
Кашель може виникати при багатьох патологічних (тобто хворобливих) станів організму, засвідчуючи про порушення в нормальній роботі різних органів і систем.
- Кашель може бути супутником самих різних гострих респіраторних захворювань (ГРЗ), під час яких були зачеплені дихальні шляхи. Не варто забувати, що кашель може зберігатися і тоді, коли саме респіраторне захворювання вже вилікувано.
- В якості захисної реакції кашель виникає тоді, коли в дихальні шляхи потрапляє чужорідне (чужорідне) тіло.
- Кашель може бути реакцією на потрапляння в дихальні шляхи пилу, яка дратує бронхи та/або трахеї, або вдихання токсичних газів.
- Саме кашель може стати єдиним симптомом і тому єдиним попередженням при вкрай небезпечних захворюваннях, які можуть навіть становити небезпеку для життя. До цих захворювань належать туберкульоз, бронхіальна астма, пухлини середостіння і рак легені.
- Кашель може бути симптомом плевриту (запалення плеври).
- Якщо кашель посилюється в нічний час і в положенні лежачи, то він може бути ознакою серцевої недостатності.
- Іноді кашель супроводжує деякі захворювання ЛОР-органів, наприклад, отит або синусит.
- Гастроезофагеальний рефлюкс теж може супроводжуватися кашлем.
- Кашель відомий як один із проявів алергічної реакції організму на різні алергени.
- Кашель може бути спровокований шкідливими звичками людини, зокрема курінням.
Стає зрозумілим, що причин кашлю може бути дуже багато і що всі ці причини різні. Тому не може викликати сумніву і те, що кожен вид кашлю вимагає особливого підходу до лікування, тим більше, що у всіх випадках (за винятком, хіба що, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи) кашель стає тільки симптомом основного захворювання.
Цікаво! Іноді кашель викликають довільно або імітують, щоб привернути увагу оточуючих або висловити оцінку слів співрозмовника — таким чином, кашель може стати актом і засобом комунікації.
Особливості кашлю
Щоб правильно оцінити, чим саме може загрожувати той чи інший вид кашлю, слід знати, які ознаки можуть характеризувати цей симптом.
- По-перше, важливою характеристикою кашлю завжди вважалася сила кашлю, яка може класифікуватися як «покашлювання» або як «надривний кашель».
- По-друге, кашель класифікують за його тривалості. Розрізняють гострий кашель, який триває не довше двох тижнів; затяжний кашель, який триває від двох тижнів до місяця; подостный кашель, який триває від одного до двох місяців; хронічний кашель, який дошкуляє більше двох місяців.
- В-третіх, кашель розрізняють за його тембру, яких налічують щонайменше шість: обережний короткий кашель; кашель гавкаючий; дзвінкий грудної кашель; кашель, сиплий; кашель приглушений; кашель беззвучний. Тембр кашлю може підказати, з якою проблемою в організмі доводиться мати справу.
- По-четверте, для лікування кашлю (навіть як симптому) дуже важливо враховувати кількість і характер виділень. За цією ознакою кашель розрізняють сухий (непродуктивний), так і вологий (мокрий, він же продуктивний). Не слід забувати, що мокрота при продуктивному кашлі теж буває різною: просто слизової, гнійної, серозної або навіть кров'янистої.
- В-п'ятих, важливою характеристикою кашлю вважається час його появи або загострення. Розрізняють ранковий кашель, вечірній кашель, нічний кашель. Ранковий кашель часто дошкуляє, наприклад, курців (але не лише їх), а вечірній кашель цілком може бути одним з ознак бронхіту, а то і пневмонії.
Крім того, за часом року розрізняють весняний або осінній кашель, який часто буває ознакою алергії на цвітіння будь-яких рослин (один із симптомів сінної лихоманки). Зимовий кашель може бути ознакою інфекційного або вірусного захворювання, і ознакою так званої холодової алергії.
Виходячи з такого розмаїття особливостей кашлю і з дуже великої кількості його причин, можна припустити, що для лікування кожного виду кашлю необхідні різні засоби.
Говорити ж про чудодійний вплив на кашель якогось одного способу чи ліки, будь воно натуральним або штучно синтезованим, просто не доводиться.
Беручись за лікування будь-якого виду кашлю, дуже важливо пам'ятати, що кашель у більшості випадків — це не самостійне захворювання, а захисний рефлекс організму на який-небудь подразник, тому лікувати треба не кашель, а захворювання, яке спровокувало цей спосіб самозахисту.
Найчастіше потрібно полегшити симптоми кашлю, однак деякі види кашлю вимагають особливого підходу і особливої уваги, оскільки перестають виконувати захисні функції та істотно погіршують стан хворого людини.
Мова йде про необхідність самої серйозної боротьби з болісним сухим кашлем, який не тільки не дає спати, але і здатний спровокувати блювання або викликати дуже серйозні напади задухи, які в деяких випадках навіть можуть становити небезпеку для життя.
Для боротьби з кашлем застосовуються лікарські засоби (в тому числі і натурального походження), які заспокоюють (гальмують) кашльовий рефлекс; або розріджують мокротиння в бронхах і полегшують її виведення з організму; або нормалізують в'язкість мокротиння (бронхіального секрету); або полегшують відхаркування мокротиння (відхаркувальні засоби). Одне з натуральних засобів, що народна медицина рекомендує при кашлі, — овес з молоком. Розглянемо це питання більш докладно.
Корисні властивості вівса
Овес відомий людству з незапам'ятних часів і до сьогоднішнього дня залишається однією з найважливіших зернових культур у світі. Але людство, крім харчової цінності, здавна цінувало та лікувальні властивості цієї злакової культури.
Сьогодні відомо, що зерно вівса містить до 60 % крохмалю, до 8 % жиру (але не менше 5 %), від 10 до 18 % білків, займаючи за цим показником друге місце після гречки. Містить овес і незамінні амінокислоти триптофан і лізин; ефірні олії, вітаміни групи В, вітамін К, каротин, макро — і мікроелементи, включаючи калій, магній, фосфор, залізо, цинк, хром, марганець, нікель, йод, фтор, сірку.
Такий багатий хімічний склад дозволяє вівсу допомагати функціонуванню нервової системи (завдяки вітамінам групи В); крохмаль, який містить зерно вівса, — відмінний джерело так званої «повільною» енергії, що дуже важливо для хворих на діабет (не дозволяє рівня цукру в крові різко підвищуватися); деякі білки, які містить овес, необхідні для росту і відновлення тканин організму.
Крім того, дуже важлива міститься в зернах вівса розчинна клітковина, яка сприяє зниженню в крові рівня холестерину. Результатами багатьох досліджень доведено, що мінерали і вітаміни, які містяться у вівсі, не тільки беруть участь у метаболічних (обмінних) процесах, але і знижують ризик багатьох захворювань.
Традиційно овес (вівсяні пластівці) використовується при лікуванні хронічних запальних процесів, вівсяна мука незамінна при гострих запальних процесах шлунково-кишкового тракту (ШКТ), використовується овес і як загальнозміцнюючий засіб.
Відомо, що овес покращує роботу печінки та підшлункової залози, а також сприяє розщепленню і оптимальному засвоєнню жиру в кишечнику, а що містяться в зернах вівса поліфеноли (біологічно активні речовини) беруть участь у забезпеченні жирового обміну в організмі. Крім того, овес містить тиреостатины, які впливають на діяльність щитовидної залози, а також фермент, який діє подібно амілази (один з ферментів підшлункової залози), допомагаючи засвоюватися вуглеводів.
Дуже важливий овес для метаболізму (обміну речовин) крові і нервової тканини, а також кісток і хрящів. Давно помічено, що овес покращує стан волосся і нігтів. Неодноразово зазначалося, що приносить величезну користь не тільки зерно, але й трава вівса, яка відома своїми жарознижувальними, потогінні та сечогінні властивості.
Овес з молоком при лікуванні кашлю
Розглядаючи всі корисні властивості вівса, стає зрозумілим, чому він так широко і повсюдно використовується в народній медицині. Використовується овес і для лікування кашлю, особливо сухого (непродуктивного), який здатний стати не просто симптомом якогось захворювання, але і самостійної небезпекою.
У народній медицині відомо безліч рецептів на основі вівса для лікування продуктивного та непродуктивного кашлю, в тому числі і рецепти з додаванням меду, масла, чорної смородини, молока і інших натуральних складових. Зупинимося на деяких рецептах від кашлю з використанням вівса і молока.
Молочний відвар вівса при сухому (непродуктивному) кашлі
Знадобиться:
- Овес (зерна) — 1 півлітрова банка;
- Коров'яче молоко — 2 літра.
Приготування:
В емальований посуд висипати зерна вівса без всяких домішок (зерна попередньо перебрати і помити) і залити коров'ячим молоком (перевагу краще віддавати цільного молока).
Поставити на водяну баню і нагрівати близько трьох годин (молоко повинно пожовтіти). Остудити. Отриманий молочний відвар вівса процідити через марлю, складену в два шари.
Застосування:
Приймати по половині склянки (приблизно 100 г) за півгодини перед їжею до шести разів на день.
Витяжка з вівса з медом при важкому кашлі
Знадобиться:
- Овес (зерна) — 0,5 кг;
- Коров'яче молоко — 2 літри;
- Мед — за необхідності.
Приготування:
В глиняну посудину висипати зерна вівса без всяких домішок (зерна попередньо перебрати і помити) і залити коров'ячим молоком (перевагу краще віддавати цільного молока). Поставити в духовку при невисокій температурі і томити близько двох годин.
Остудити. Отриманий молочний відвар вівса процідити через марлю, складену в два шари. Мед додавати безпосередньо перед вживанням: не менше столової ложки меду на склянку вівсяного відвару.
Застосування:
Приймати по склянці (близько 200 –250 г) перед сном.
Молоко з вівсом і медом для пом'якшення сухого (непродуктивного) кашлю
Це засіб добре зарекомендувало себе при лікуванні бронхітів різної етіології, трахеїтів та різних пневмоній.
Приготування:
В емальованій каструлі приготувати звичайну кашу з цільного вівса на молоці. Під час приготування стежити, щоб овес був постійно покритий молоком. Готувати до тих пір, поки овес не розвариться. Трохи остудити і віджати.
Отриманий молочний вівсяний відвар розвести натуральним медом (меду потрібно брати половину від обсягу відвару: якщо відвару, наприклад, дві склянки, то меду потрібно взяти склянку).
Застосування:
Пити по одній столовій ложці від трьох до п'яти разів на день.
Увага! При використанні будь-яких лікарських засобів, навіть якщо ці кошти повністю натуральні, необхідна консультація лікаря.
Овес в лушпинні з молоком при кашлі або при бронхіті
Знадобиться:
- Овес (зерна у лушпинні) — дві жмені;
- Молоко коров'яче — два склянки (близько 0,5 л).
Приготування:
Молоко закип'ятити і гаряче налити в термос. Зерна вівса в лушпинні помити і засипати в термос в молоко. Закрити термос приблизно на п'ять-шість годин. Перед вживанням необхідну кількість молочного настою ретельно профільтрувати.
Застосування:
Пити протягом дня по половині склянки кілька разів на день.
Увага! Кип'ячене молоко в термосі за тривалий час (близько 20 годин) може згорнутися.
Молочний відвар з вівсянки при туберкульозі
Як відомо, одним із симптомів туберкульозу вважається кашель. При такому кашлі може допомогти нехитрий засіб із звичайної вівсянки на молоці.
Знадобиться:
- Вівсянка — 1 склянка;
- Вода — 1 літр;
- Молоко (краще козяче) — 2 склянки (400–500 мл).
Приготування:
Вівсяну крупу висипати в емальований посуд і залити водою. Варити на повільному вогні, поки вода не википить наполовину. Трохи остудити і процідити. До отриманого відвару додати молоко.
Застосування:
Приймати перед їжею три рази в день по одній склянці.
Молочний відвар вівса при пневмонії
Знадобиться:
- Овес з лушпинням — 1 склянка;
- Молоко коров'яче — 1 літр;
- Масло — за смаком;
- Мед — за смаком.
Приготування:
Овес з лушпинням ретельно промити і висипати в емальований каструлю. Залити молоком і варити на повільному вогні близько години. Трохи остудити і процідити.
Застосування:
Пити гарячим (краще на ніч), попередньо можна (але не обов'язково) додати мед і масло.
Увага! Такий відвар швидко прокисає, тому довго не зберігається.
Відео рецепт лікувальної настоянки вівса
Протипоказання для прийому вівса і вівсяних відварів
Зазвичай овес і вівсяні відвари вважаються гиппоаллергенными і не викликають алергічних реакцій. Однак слід пам'ятати, що овес — це рослина, а будь-яка рослина слід застосовувати з обережністю.
- При значному передозуванні вівсяних відварів може спостерігатися головний біль.
- Не слід застосовувати будь-які вівсяні відвари у разі індивідуальної непереносимості.
- Якщо діагностовано жовчнокам'яна хвороба (виявлені камені в жовчному міхурі), то застосовувати будь-які вівсяні відвари слід з особливою обережністю і тільки після консультації з лікарем, якщо очікувана користь перевищує потенційні ризики.
- Якщо мова йде про прийом вівсяних відварів на молоці, необхідно не забувати про можливій індивідуальній несприйнятливості до коров'ячого молока.
- Якщо мова йде про додавання в молочний вівсяний відвар меду, не варто забувати про можливу алергічної реакції на продукти бджільництва.
Відгуки та висновки
Здавалося б, ось воно, універсальне засіб від кашлю! Однак і тут є свої протипоказання, які необхідно враховувати і про яких ні в якому разі не можна забувати.
Крім того, необхідно пам'ятати, що навіть всім відомий овес може мати протипоказання і що завжди треба брати до уваги не тільки наявність захворювання, але і призначену лікарем терапію: всі застосовувані засоби, в тому числі і натуральні, повинні доповнювати один одного і ні в якому разі не повинні конфліктувати між собою.
Тому перед застосуванням будь-якого засобу, навіть самого відомого, перевіреного та нешкідливого, необхідна всебічна і вичерпна консультація лікаря.